Als we onze frustraties onderdrukken, dan blokkeren we ons creatieve potentieel. Hierdoor komen we vast te zitten en zien we geen oplossing meer voor de situatie waar we in zitten.
Hart luchten
Eerder schreef ik een blog: Niet klagen, niet zeuren, geen excuses! Hiermee wil ik niet zeggen dat we niet over onze frustraties kunnen praten. Integendeel zelfs. Het is juist goed als we ons hart kunnen luchten en over onze frustraties praten. Alleen sommige mensen overdrijven hierin en praten voortdurend over hun frustraties. Dit is niet meer constructief zoeken naar verbeteringen, maar een schreeuw om aandacht. Ze kruipen in een slachtofferrol en willen op die manier uniek zijn.
Boosheid is een vorm van passie
Maar als mensen bewust (zonder slachtofferrol aan te nemen) over hun frustratie praten heeft dit een helende werking. Door over je frustraties te praten, komt de energie weer in beweging. Wat gebeurt er als je niet over je emoties of frustraties praat?, dan ga je ze onderdrukken met alle gevolgen van dien. Vaak komt frustratie er eerst als boosheid uit. Boosheid is een ‘vorm’ van passie die zijn weg terug aan het zoeken is naar een betere situatie, terwijl apathisch gedrag een indicatie is dat het je allemaal geen reet meer interesseert.
Als je ziet dat je vriend of collega vastzit en je hebt een goede onderlinge vertrouwensband, stel hem of haar dan eens een aantal vragen waardoor ze over hun frustraties gaan praten. Vragen die deze frustratie blootleggen zijn:
- Met welke stressvolle gedachten heb je momenteel te maken?
- Waar voel je momenteel spanning in je lichaam?
- Hoe gaat het nu echt met je?
- Wat gebeurde er net voordat je deze heftige emotie ervaarde?
- Hoe reageer jij op negatieve emoties?
- Wat doet het met je als je je intuïtie negeert?
- Waarom moet je een oplossing vinden voor dit probleem?
- Ben je momenteel ergens bang voor?
- Wat zijn je grootste zorgen?
- Wat is op dit moment de overtuiging die jou het meest beperkt?
- Wat zijn je grootste frustraties?