Ken jij van die mensen die voortdurend de oren van je kop lullen? Als je zelf veel aan het praten bent, dan ben je niet echt in de ander geïnteresseerd. Vaak zijn dit hele onzekere mensen. Ze praten zoveel omdat ze bang zijn dat er stiltes vallen tijdens het gesprek. Want als het even stil is, wat moet je dan doen? Veel mensen weten zich in zulke situaties totaal geen houding te geven en daarom praten ze maar om te praten. Dit is funest voor de kwaliteit van de relatie die je met een ander hebt. In de blog Drie niveaus van relaties die een ondernemer moet begrijpen om op alle fronten top te presteren, ga ik onder andere dieper in op de manier waarop je een toprelatie met een ander kunt creëren.
Als ik één vaardigheid zou moeten belichten die essentieel is voor het creëren van een kwalitatief goede relatie met een ander dan is het wel luisteren. Maar de manier waarop we luisteren maakt ook nog een groot verschil of er werkelijk een goede relatie met de ander tot stand komt. Selectief en autobiografisch luisteren creëert geen echte verbinding, terwijl empatisch luisteren dit wel doet.
Wat is het verschil?
Autobiografisch luisteren
Als jij aan een relatie vertelt dat je over twee maanden op vakantie gaat naar Bali, dan zie je vaak dat de ander snel het gesprek overneemt. Deze relatie zou je dan halverwege je zin kunnen onderbreken en zeggen: Ik ben vorig jaar ook op Bali geweest en ik vond dit stadje leuk, en dit strand was top en bij restaurant x was het eten geweldig. Vervolgens vertelt hij nog vijf minuten over zijn ervaring op Bali. Dit is een voorbeeld van autobiografisch luisteren. De ander is niet werkelijk geïnteresseerd in jou en wat je drijft om naar Bali te gaan. Hij wil alleen zijn eigen verhaal even kwijt. Deze vorm van communicatie is dodelijk voor de kwaliteit van de onderlinge relatie.
Selectief luisteren
Vaak zie je deze vorm van luisteren bij een interactie tussen drie of meer personen. Als één persoon een verhaal aan het vertellen is, dan zou de ander kunnen dagdromen. Hij of zij neemt dan niet actief deel aan het gesprek. Totdat het over een specifiek onderwerp gaat waar deze persoon wel in geïnteresseerd is. Als het bijvoorbeeld over auto’s of IT gaat, tonen ze in één keer interesse. Dit heet selectief luisteren. In zulke gevallen is de ander ook niet optimaal in je geïnteresseerd. Bij deze vorm van luisteren leidt dit er uiteindelijk weer toe dat de ander het woord pakt om een eigen verhaal te vertellen.
Empatisch luisteren
Als je echt een oprechte verbinding wilt maken met de ander dan is empatisch luisteren belangrijk. Je luistert dan oprecht én met je volledige aandacht gericht op de gesprekspartner. Je stelt dan vragen om werkelijk te achterhalen wat er zich bij de ander afspeelt. Dat is hoe een kwalitatieve verbinding met de relatie tot stand komt. Natuurlijk kun je jouw eigen verhalen delen. Maar je laat de ander wel eerst uitpraten. Als beide gesprekspartners het vermogen hebben om empatisch naar elkaar te luisteren dan komt er een mooie verbinding tot stand. Dan stroomt de energie en inspiratie volop.
Conclusie
Voor veel mensen is empatisch luisteren werkelijk een uitdaging. Vaak omdat ze onrustig zijn en hun aandacht niet vast kunnen houden tijdens een gesprek, maar ook omdat ze geen oprechte interesse in de ander hebben. Ze willen zo snel mogelijk in het gesprek de aandacht op zichzelf richten. Toch kun je beter worden in empatisch luisteren. Het begint met zelfbewustzijn, iets meer je mond houden en wat meer vragen stellen. Dit is de snelste manier om werkelijk een kwalitatief goede relatie met de ander tot stand te brengen.