Het gaat er niet om, om groots te worden, het gaat erom om groots te zijn in dit moment.

Als coach help ik ondernemers, topsporters en artiesten met het ontwikkelen van een skillset waardoor ze onder alle omstandigheden het beste uit zichzelf halen. Ik heb zeventien jaar ervaring als voetbaltrainer: werkte voor PSV Eindhoven, begeleidde vele voetbalprojecten in Azië en was werkzaam in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Als sportinstructeur werkte ik acht jaar voor de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven.

Zelfonderzoek

In de sport, gezondheidszorg en als ondernemer heb ik ontdekt, dat naast de drive om het beste uit mezelf te halen, ik ook behoefte heb aan innerlijke rust en spirituele diepgang. Ik ging vragen onderzoeken zoals: Wie ben ik? Waarom doe ik wat ik doe? Wat geeft mijn leven betekenis? En, hoe creëer ik een inkomen vanuit mijn passie?

Al deze vragen hebben me aangezet tot een intens proces van zelfonderzoek. Ik bestudeerde thema’s zoals: persoonlijk leiderschap, piek performance, flow en meditatie. In 2015 reisde ik naar het OSHO International Meditation Resort in het Indiase Pune. Hier leerde ik van verschillende meditatieleraren en kwam in aanraking met meditatie- en ademtechnieken waarvan ik het bestaan niet kende, maar waarvan ik direct voelde dat ze waardevol voor me waren.

Alhoewel ik door gericht zelfonderzoek al veel vragen beantwoord heb, zijn er nog vele onbeantwoord en op sommige vragen zal ik nooit antwoord vinden. Maar ook dat is prima, ik heb leren leven met open vragen; dat maakt het leven avontuurlijk, onvoorspelbaar en mysterieus.

“Stop met proberen. Je doet iets of je doet iets niet. Als je iets doet, doe het dan met heel je hart, geef dan alles wat je in je hebt. Op deze manier creëer je momentum en worden dromen werkelijkheid.”

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Uit ervaring en door het werken met veel mensen uit verschillende culturen, weet ik dat het beste uit jezelf halen, een hele uitdaging is. Niemand wordt geboren met een kant en klare handleiding met daarin: op deze manier haal je het beste uit jezelf. Het is een proces van vallen, opstaan en weer doorgaan. Hiervoor is reflectie, moed, energie en doorzettingsvermogen nodig.

Wat ik ook geleerd heb, is dat het leven je altijd feedback geeft; iets werkt of iets werkt niet — zo simpel is het. Het is aan jou en mij om net zolang te onderzoeken en door te zetten, totdat iets werkt. En wat vandaag voor je werkt, hoeft morgen niet meer voor je te werken. Dat maakt leren, ontdekken en bijsturen tot een doorlopend proces.

Ronnie

Wil je als ondernemer of professional
het beste uit jezelf halen?

Wil je als topsporter of artiest
het beste uit jezelf halen?

Waar kun jij hulp bij gebruiken?