Een mooi voorbeeld van leren van een rolmodel is hoe Robin van Persie destijds van Dennis Bergkamp leerde in zijn periode bij Arsenal. In 2011 hield Henk Spaan voor zijn programma ‘Heilig Gras’ een interview met Robin van Persie. Van Persie speelde toentertijd bij Arsenal samen met de voormalig Nederlandse topvoetballer Dennis Bergkamp. Spaan stelt in dit interview de vraag hoe belangrijk Bergkamp voor zijn ontwikkeling is geweest, waarop Van Persie antwoordt:

‘Ik heb zo veel van hem geleerd, hij is zo belangrijk voor mijn ontwikkeling geweest. De manier waarop hij trainde, hoe hij zich gedroeg, hoe hij zichzelf presenteerde, alles klopte aan die man. Er was een moment dat ik vanuit de jacuzzi naar een training van Dennis aan het kijken was. Hij kwam net terug van een blessure en was aan het trainen met twee jonge voetballers en de fitnesstrainer. Ze deden een pass- en trapoefening van ruim 45 minuten en tijdens die oefening heeft hij geen enkele fout gemaakt, terwijl hij alles op volle kracht uitvoerde. Honderd procent inzet, keihard inspelen, aannemen en weer door spelen of direct kaatsen, ik vond dat zo mooi. Het was een vorm van kunst wat hij daar liet zien. Omdat ik al lang in de jacuzzi zat, kreeg ik rimpelige vingers van het water, maar ik bleef naar zijn training kijken. Ik zat te wachten op het moment dat hij een fout ging maken, maar die fout kwam niet! Dat was voor mij de bevestiging: deze man is bijzonder. Het zien met welke gedrevenheid en focus hij de oefening deed, gaf mij de antwoorden waarnaar ik op zoek was. Ik dacht bij mezelf: ik kan ook goed passen en ik kan ook goed voetballen, maar om het niveau te bereiken dat Bergkamp hier laat zien, daarvoor moet ik nog een hele grote stap maken. Op dat moment kwam het besef bij me: als ik echt goed wil worden, dan moet ik dat ook kunnen. Vanaf dat moment ben ik elke oefening met honderd procent concentratie gaan uitvoeren. Elke pass oefening, elk positiespel, iedere oefening die ik deed, deed ik maximaal. Ik wilde namelijk net zo goed worden als Bergkamp. Dat ene moment, de manier waarop ik Bergkamp zag trainen, veranderde alles voor me.’