Heb jij wel eens last van sprekersangst?
Er zit een groot verschil tussen gezonde spanning en sprekersangst.
Gezonde spanning is iets natuurlijks. Je hebt het nodig om scherp te zijn en optimaal te kunnen presteren. Ook is het biologisch bepaald dat we bang zijn voor de afwijzing van anderen. Dit heeft met ons zoogdierenbrein te maken. We willen er namelijk bij horen en niet buiten de groep vallen. Deze spanning zal je moeten overwinnen als je goed en inspirerend wil kunnen speechen.
Maar als die angst voor ‘afwijzing’ te groot wordt dan slaat deze om in een destructieve ‘verlamming’. Je bent dan niet bij machte om je zenuwen onder controle te krijgen en staat stijf van de stress. In deze staat van zijn wordt het lastig, zoniet onmogelijk, om een groep met jouw boodschap te inspireren.
Hoe overwin je nu je sprekersangst?
- Zorg dat je jezelf optimaal voorbereidt. Een top voorbereiding helpt je om een staat van innerlijke zekerheid te creëren die noodzakelijk is om te kunnen presteren.
- Zie het ‘complete publiek’ als één persoon. De angst ontstaat vaak door de grote van de groep. Zie deze groep gewoon als een persoon.
- Maak individueel oogcontact. Ga niet onrustig de zaal screenen, maar kijk iemand aan en praat tegen hem of haar. Kijk vervolgens weer een ander aan. Dit helpt om de boodschap persoonlijk over te brengen.
- Zorg er altijd voor dat je een aantal keren diep ademhaalt voordat je het podium betreedt. Extreme spanning (stress) zit altijd gekoppeld aan een hoge borstademhaling. Door diep adem te halen breng je je lichaam en geest tot rust.
- Ben jezelf. Ben authentiek. Vertel geloofwaardige verhalen. Ga je niet anders voordoen dan dat je bent. Je moet maar zo denken: Ik stap het podium op zoals ik ben. Dat is vertrouwd en je publiek voelt dat. Het is echt en het is puur. Daar zitten mensen op te wachten.
- Go… Je kunt ‘trucjes’ leren totdat je een ons weegt, maar uiteindelijk komt het neer op de stap zetten en je beste zelf zijn. Gewoon doen. Moeilijker dan dit is het niet.