In de wereld van vandaag draait het om aandacht. Als jij je boodschap niet scherp verwoordt, geen urgentie creëert of doodsaai communiceert dan ben je niet relevant. En wanneer je niet relevant bent, heb je een groot probleem. Er vindt geen sales plaats, anderen komen niet in beweging voor je idee en je bedrijf zet je al helemaal niet op de kaart.
Hoe pak je de aandacht van je publiek? Dat is de sleutelvraag die ondernemers zichzelf moeten stellen. Een message map is een fantastisch hulpmiddel dat je hierbij helpt.
Message map
Carmine Gallo gaat in zijn boek: Spreek Als Ted – De negen geheimen van de beste sprekers ter wereld – in op de waarde van een message map. Een message map is een visuele verbeelding van je boodschap op één pagina en daarnaast een geweldig hulpmiddel om je pitch scherp en overzichtelijk te structureren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meesten van ons maximaal drie dingen in het kortetermijngeheugen kunnen onthouden. De message map dwingt je om scherp te krijgen wat je dus wél en wat je dus niét wilt vertellen.
Ik heb al veel ondernemers en professionals geholpen met het creëren van een message map zodat ze hun idee, product, dienst, of bedrijf krachtig kunnen pitchen. Iedere keer is het weer een bevestiging dat de message map een fantastische tool is die je helpt bij het scherpstellen van je pitch. Wil jij ook inspirerend kunnen pitchen? Creëer dan je eigen specifieke message map. In de volgende drie stappen leg ik uit hoe je zo’n handige message map moet maken. Message map maken in drie stappen:
- Bedenk een korte kernboodschap
Stel jezelf eerst deze vraag: Welke boodschap wil ik dat mijn ontvanger onthoudt? Omschrijf vervolgens je kernboodschap zo concreet mogelijk. Houd de boodschap kort zodat mensen het makkelijk kunnen herinneren. Neem als leidraad maximaal 140 tekens. Als je je fantastische idee niet in 140 tekens of minder kunt uitleggen, werk dan nog eens aan je kernboodschap. - Ondersteun je kernboodschap met drie hoofdpunten
Zoals eerder aangegeven kunnen de meeste mensen niet meer dan drie brokken aan informatie in het kortetermijngeheugen opslaan. Bedenk dus goed wat de drie belangrijkste onderwerpen zijn die je kernboodschap ondersteunen. - Licht je hoofdpunten toe met verhalen, statistieken en voorbeelden
Voeg bulletpoints toe aan de drie ondersteunende onderwerpen. Deze dienen als geheugensteuntjes. Zorg er ook voor dat je de statistieken en voorbeelden toelicht met verhalen. Verhalen worden namelijk veel beter onthouden dan kale feiten en zorgen daarnaast voor een emotionele connectie. Het is deze connectie die zorgt voor aandacht, verbinding en betrokkenheid. In de blog: Hoe vertel ik een boeiend verhaal? licht ik een effectieve methode toe om je verhalen strategisch vorm te geven en te vertellen.
Wil je de message map digitaal ontwerpen dan kun je deze hier downloaden: Message Map. Heb je hulp nodig om je pitch goed voor te bereiden? Neem dan contact met me op.