Ben jij je ervan bewust dat de natuur volgens bepaalde principes werkt?

De mens bestudeert al zolang we weten de natuur. Hierdoor hebben we veel over het leven en over onszelf geleerd. We hebben ontdekt dat de natuur via bepaalde principes te werk gaat. Vaste wetmatigheden die kenmerkend zijn voor het universum waarin we leven. Als we ons verzetten tegen deze wetten creëren we weerstand, ervaren we problemen, en in veel gevallen wordt het leven zelfs onmogelijk. Je zwemt dan tegen de stroom van het leven in. Dit kost veel energie en het put je op den duur volledig uit. Het is gekkenwerk om tegen het leven te vechten. Een oneerlijke strijd waarin jij als individu altijd het onderspit delft. Voor een vruchtbaar leven is het essentieel dat je inzicht hebt in de wetten van de natuur en daar vervolgens ook naar leeft.

De principes van de natuur gelden voor iedereen, er wordt geen verschil gemaakt in: ras, cultuur, leeftijd, religie, opvoeding, opleiding, sekse, rijkdom, intelligentie of ambitie.

Negen natuurprincipes:

  1. Veranderlijkheid
    Niets in de natuur blijft hetzelfde, alles is voortdurend in beweging. Of het nu gaat om ons eigen lichaam of Saharazand dat steeds door de wind wordt verplaatst. De natuur is en blijft veranderlijk. En houden wij mensen niet juist liever vast aan zekerheid? Bijvoorbeeld in ons werk of in onze relaties? Of zou dit een illusie zijn die we in onze geest gecreëerd hebben? Zou dit vasthouden aan zekerheid lijden veroorzaken? Is ‘loslaten’ daarom op dit moment zo’n belangrijk thema bij zoveel mensen?
  2. Ritme
    De vier seizoenen, dag en nacht, de cyclus van een vrouw, de aarde die om zijn as draait, onze ademhaling, eb en vloed. De natuur functioneert vanuit een bepaald ritme. Wij mensen hebben ook ritme nodig om optimaal te kunnen functioneren: op tijd rusten, bewegen, eten, mediteren. Wat haalt ons uit ons ritme? Zaken als tijdens een activiteit afgeleid worden door sociale media, onophoudelijk denken, slaapproblemen, een conflict op het werk of in onze relatie en innerlijke onrust.
  3. Wetten
    De zwaartekracht geldt voor iedereen, het maakt niet uit hoe oud je bent, hoeveel geld je hebt of uit welk land je komt. Als je deze wet niet respecteert zal je de consequenties moeten aanvaarden die daarmee gepaard gaan, mits dit dan nog mogelijk is. Magnetisme, luchtdruk en UV-straling zijn allemaal wetten van de natuur. Rust is een uiterst belangrijke wet voor ons. Je houdt het misschien twee of drie dagen vol zonder slaap, maar daarna val je letterlijk om. Wat doet het met je als je deze wet niet respecteert? Wat als je lichaam niet voldoende beweging krijgt? Wat gebeurt er met je als je te lang onder te hoge druk moet presteren? Wat als je niet naar je lichaam luistert? Ben je dan kwetsbaar voor een burn-out of ander fysiek ongemak?
  4. Creativiteit
    Gras groeit! Wel eens stilgestaan bij de prachtige kleuren van een vlinder? Een wondje geneest zichzelf! Het leven zit vol met kleine maar fascinerende mysteries die ons verstand te boven gaan. Zou deze mysterieuze creativiteit door ons heen stromen? Zouden we met veel drukke gedachten en emoties zoals woede, jaloezie en wantrouwen deze creatieve stroom blokkeren? Zou innerlijke stilte een belangrijke voorwaarde zijn om deze creatieve energie te laten stromen?
  5. Organiserend vermogen
    In ons lichaam worden tegelijkertijd miljarden prikkels verzonden en ontvangen, zodat wij als mens normaal kunnen functioneren. Dit alles gebeurt volledig automatisch. Hier is een intelligentie aan het werk die op geen enkele manier begrepen kan worden. Het is net als water: als je water vast wilt pakken dan glipt het uit je handen. Water ervaren we door zijn stroming of doordat we ons erin onderdompelen. Bewustzijn is als water, we kunnen het niet vastpakken. We kunnen er geen label opplakken, maar we kunnen het wel ervaren. Water is het krachtigst als het stroomt. Zouden wij het krachtigst zijn als we de universele energie vrij door ons heen laten stromen?
  6. Wederzijdse afhankelijkheid
    Kun je raden wat er met de aarde zou gebeuren als de zon een week niet zou schijnen? Wat als we morgen zonder water komen te zitten? Het leven is een ecosysteem waarin alles van elkaar afhankelijk is. Als de juiste elementen bij elkaar komen wordt leven mogelijk. Groei wordt mogelijk door de juiste voeding en verzorging. Wetenschappers die de menselijke celstructuur bestudeerd hebben ontdekten dat de meeste cellen in ons lichaam de taak hebben om andere cellen te helpen. Een paar minuten zonder zuurstof en ons lichaam functioneert niet meer. Als wij ieder mens als een individuele cel zouden zien, zou het hoogste doel van de natuur dan zijn om andere mensen te helpen, te ondersteunen en te inspireren? Zou dit overeenstemmen met de diepste waarde van het leven? Zouden we veel voldoening ervaren wanneer wij onze unieke talenten voortdurend ontwikkelen en in dienst stellen van de wereld om ons heen?
  7. Eenheid
    Het leven ontstaat uit het niets en keert terug naar het niets. Anders gezegd: het leven ontstaat uit het alles en keert terug naar het alles. Alles ontstaat uit één en dezelfde bron en alles keert uiteindelijk terug naar deze bron. Zouden we daarom allemaal op een diep niveau met elkaar verbonden zijn? Zou daarom geweld of haat tegen een ander, ook geweld en haat tegen onszelf zijn? Zou liefde voor onszelf, onze naasten en voor de natuur het ultieme gevoel van verbondenheid zijn?
  8. Vrijheid
    Heb je wel eens een bloem zien groeien op een onmogelijke plaats? Heb je al diverse keren onkruid verwijderd en blijft het maar terugkomen? De natuur creëert er rustig op los. Het lijkt alsof ze geen beperkingen kent en gewoon realiseert wat ze wil realiseren? Geen uitdaging is haar te groot! Heeft de maatschappij jou een keurslijf opgelegd of jij jezelf? Werkt dit verstikkend voor je? Wat doet dit met je creativiteit en spontaniteit? Heb jij de vrijheid om te kiezen? Wat betekent vrijheid voor jou? Zou spontaan leven het ultieme gevoel van vrijheid en geluk zijn?
  9. Uniekheid
    Alles in de natuur is uniek, geen mens is hetzelfde. Elke cel heeft zijn eigen blauwdruk met bijbehorende intelligentie. Uit een zaadje van een appelboom groeit geen perenboom. Dit gegeven zit al in het zaadje verwerkt. Net zoals bij het zaadje, zit er in jou ook een blauwdruk. Als ieder mens uniek is, heeft vergelijken dan nog zin? Zou het leven deze uniekheid willen uitdrukken? Zou de natuur met ons communiceren via ons hart? Wijzen passie en inspiratie ons de weg?

“De enige zekerheid is onzekerheid. De enige constante is verandering. De enige vraag die overblijft: Hoe ga jij hiermee om?”

Zijn de bovenstaande natuurprincipes herkenbaar voor je? Als we deze principes niet respecteren, dan maken we het onszelf heel erg moeilijk. We functioneren dan verre van optimaal. Respecteer de principes van de natuur!