Veranderen kost energie en ons zoogdieren- en reptielenbrein houdt er niet van om onnodige energie te verspillen. Waarom zou ik energie verspillen als het me toch niets ‘waardevols’ oplevert? Of waarom zou ik energie verspillen als ik die energie beter kan gebruiken om te overleven? Dit zijn de twee biologische uitgangspunten van ons zoogdieren- en reptielenbrein die verantwoordelijk zijn voor onze overleving en veiligheid.
Daarom is het doorvoeren van verandering in het begin altijd lastig. Er moeten nieuwe patronen in je hersenen aangemaakt worden. Daarnaast kost het tijd voordat dit gedrag geautomatiseerd is. Of je team nu in een veranderingsproces zit of jijzelf een gezondere leefstijl wilt implementeren; veranderen gaat in het begin altijd hand in hand met het overwinnen van weerstand.
Als je alleen maar wilt veranderen vanuit de neocortex – het gedeelte in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor logica, het plannen, communiceren en organiseren van zaken – dan gaat dit nooit lukken. Je mist de prikkel van passie (een betere toekomst) of je mist de prikkel van urgentie (het moeten veranderen omdat je in gevaar bent).