• #1 Wie de goede vraag stelt, heeft de helft van de oplossing

  Door Ronnie Couwenberg op 19 december 2016

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Vragen zijn er in alle soorten en maten. Ze gaan over het leven, over relaties, over beter presteren, over het universum. Over echt alles kunnen we vragen bedenken. Toch zijn er aan de basis maar twee soorten vragen: fantastische vragen en belabberde vragen. Fantastische vragen brengen je dichter bij een oplossing of inzicht en belabberde vragen leveren een hoop shit op, waar je niets aan hebt.

Stel: je googlet mindfulness. Dan krijg je binnen 0.48 seconden ruim 36 miljoen zoekresultaten. Zoek je specifieker? Bijvoorbeeld: mindfulness in het centrum van Eindhoven op maandagavond? Dan blijven er binnen 1 seconde 38.000 zoekresultaten over. In dit geval vallen er ruim 36 miljoen zoekresultaten af die je niet verder helpen. De kans is zelfs groot dat je het antwoord nu op de eerste pagina van Google terugvindt. De kwaliteit van je vraag staat direct in verhouding tot de kwaliteit van het antwoord.

“Belabberde resultaten zijn vaak het gevolg
van het stellen van belabberde vragen.”

Geest

Onze geest kun je vergelijken met Google: ook een zoekmachine die antwoorden geeft op de vragen die je stelt. Dus als je jezelf belabberde vragen stelt, dan krijg je een belabberd antwoord. Met een belabberd antwoord bedoel ik dat je er niets mee opschiet. Je vindt er geen oplossing of verbetering door.

Een voorbeeld: je vindt jezelf wat te dik en stelt jezelf de vraag: waarom ben ik te dik? Je geest zou deze vraag als volgt kunnen beantwoorden: omdat je lui bent en geen discipline hebt, omdat je niet met je reet van de bank af wilt komen, omdat je alles wat eetbaar is naar binnen propt, omdat het nu eenmaal in je genen zit en ga zo maar door.

Zetten deze antwoorden je aan tot positieve actie? Nee! Zo ook met deze vragen: Waarom lukt dit niet? Waarom ervaar ik zoveel tegenslag? Waarom vind ik niet de juiste partner? Waarom ben ik niet gelukkig? Waarom heb ik altijd financiële problemen? Waarom presteer ik zo slecht? Waarom kan ik zo slecht met anderen samenwerken? Op al deze vragen zal je geest antwoorden geven waar je geen reet mee opschiet.

Stel de goede vragen

Stel jezelf vragen die je in je kracht zetten, die je aanzetten tot actie, of die inzichten aan je openbaren. Vaak heb je dan al de helft van de oplossing. Een vraag als: ‘waarom ben ik te dik’ kun je anders formuleren. Bijvoorbeeld zo: Wat kan ik doen om vitaler, energieker en fitter in mijn vel te zitten? Of wat kan ik doen om mijn streefgewicht te bereiken? Deze vragen produceren heel andere antwoorden en zetten je direct op het goede spoor om actie te ondernemen. Wil je een antwoord dat aanzet tot verbetering? Dan moet je jezelf ook een vraag stellen die leidt tot verbetering.

“Wil je een antwoord dat aanzet tot verbetering?
Dan moet je jezelf ook een vraag stellen die leidt tot verbetering”

Onderstaande vragen helpen je bij het vinden van belangrijke antwoorden. Ik heb ze in de eerste persoon geformuleerd, zodat ze je direct aanspreken. Lees ze op je gemakje door. Als je merkt dat je op bepaalde vragen niet direct een antwoord kunt geven, is dat helemaal niet erg; ga er de komende tijd mee aan de slag. Zie het als een ontdekkingsreis, waarbij je jezelf nog beter leert kennen.

Identiteit

Waar krijg ik energie van?

Wat zijn mooie eigenschappen van mijzelf?

Wat vind ik belangrijk in mijn leven?

Waar ben ik naar op zoek?

Inspiratie

Waar gaat mijn hart van zingen?

Wat is mijn definitie van grootsheid?

Wat is fantastisch in mijn leven?

Wat geeft mij steeds weer nieuwe energie?

Persoonlijke groei 

Wat wil ik graag leren?

Waar wil ik nog beter in worden?

Welke vaardigheid wil ik excellent beheersen?

Hoe wil ik in mijzelf investeren?

Weerstanden overwinnen

Welke uitdagingen wil ik overwinnen?

Hoe overwin ik mijn grootste angsten?

Welke weerstand moet ik overwinnen zodat ik mijn doel bereik?

Hoe kan ik het beste met weerstand omgaan?

Relaties

Wat betekent voor mij een liefdevolle relatie?

Hoe verbind ik me optimaal met anderen?

Wat is de boodschap die ik mijn toehoorders wil meegeven? (keynote)

Zou je mij aanbevelen bij andere mensen? (vraag aan business relatie)

Zingeving

Wat wil ik bijdragen aan de wereld?

Waar ben ik op dit moment dankbaar voor?

Wat geeft mijn leven zin?

Waar wil ik veel tijd aan besteden?

Presteren

Wanneer ben ik succesvol?

Waar ligt mijn prestatienorm?

Wat heb ik nodig om nog beter te presteren?

Hoe leer ik met tegenslag om te gaan?

Actie

Waarop mag ik mijn focus nog intenser richten?

Wat zijn mijn drie belangrijkste prioriteiten?

Welke stap brengt me nu dichter bij mijn doel?

Welke zaken mag ik even met rust laten?

Reflectie

Hoe organiseer ik mijn eigen feedback?

Wat waren afgelopen week mijn leermomenten?

Van welke personen kan ik veel leren?

Welke feedback heb ik nu nodig?

Voelen

Wat speelt zich momenteel af in mijn innerlijke wereld?

Hoe kan ik nog beter omgaan met heftige emoties?

Hoe leer ik het signaal van mijn intuïtie nog beter herkennen?

Hoe voel ik me als ik helemaal mezelf ben?

Drie essentiële stappen

Ben je vragen tegengekomen die je nader wilt onderzoeken? Een mooie uitdaging toch? Het laatste wat ik met je deel over vragen, is een belangrijk inzicht. Wil je met pijl en boog een doel raken, dan moet je eerst weten wat je doel is. Daarna komt het richten en aanspannen van de boog. Drie stappen zijn essentieel:

 1. Stel jezelf eerst de vraag: wat wil ik?
  Dit helpt je om je doel en je richting te bepalen.
 1. Stel jezelf de tweede vraag: waarom wil ik dit?
  Deze vraag concentreert zich op de noodzaak. Kun je deze vraag helder beantwoorden? Dan krijg je de intrinsieke motivatie om actie te ondernemen of door te zetten in moeilijke omstandigheden.
 1. Stel jezelf dan de derde vraag: wat wordt mijn strategie?
  Deze vraag zet je aan tot actie. Breng die creatieve impuls die diep in je zit de wereld in. Actie is het belangrijkste codewoord. Soms heb je niet direct antwoord op een vraag, maar op actie krijg je altijd feedback. Iets werkt of iets werkt niet. Kom in actie en stuur bij. Dat is hoe zaken gerealiseerd worden.

Leer ook vrede te hebben met een open vraag. Niet voor alles is een antwoord, maar voor alles is wel een vraag. Dat maakt het mysterieus! Ik zou je willen vragen om jezelf deze vraag te stellen en hem diep in je te laten bezinken en erop te mediterenWie ben ik?

Over Ronnie

Ronnie Couwenberg coacht en traint ondernemers, topsporters en professionals die het beste uit zichzelf willen. Hij helpt hen bij: identiteitsontwikkeling, het toepassen van effectieve mindset strategieën en bij het creëren van teamculturen waarin optimaal presteren centraal staat. Ronnie verzorgt ook workshops die helpen bij het bevrijden van potentieel en het verleggen van grenzen. 

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.