KPI’s – Key Performance Indicators
Voor leiders die inzicht in hun data willen hebben en grip op hun business willen krijgen.

Een mooi inzicht van onze timmerman over meten

Mat, onze timmerman, was bezig een raamkozijn in de muur van onze schuur te plaatsen. Ik observeerde het proces aandachtig en zag dat het kozijn precies in de opening paste. Ik stond vol verwondering te kijken en dacht bij mezelf: dat was mij nooit gelukt.

Terwijl Mat rustig doorwerkte zei ik tegen hem: “Meten is weten”, en lachte naar hem. Direct antwoordde hij: “Die zin is niet compleet Ronnie.”

Nog voordat ik kon reageren vervolgde Mat: “Meten is weten, maar daar wordt ook de meeste tijd aan versleten”, en meteen verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht.

Ik moest lachen en zei: “Dat is een hele mooie toevoeging.”
Mat zette mij met zijn gevatte opmerking aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat hij gelijk had.

Als MKB-ondernemer of corporate kun je ontzettend veel data analyseren en daar je voordeel mee doen. De vraag is alleen: doe je dat ook?

Wellicht dat je niet weet waar te beginnen en ben je bang dat er te veel tijd gaat zitten in het inrichten van een meetomgeving. Het is makkelijk om dan te denken: dat komt later nog wel een keer.

Maar wanneer dan? Wanneer is het voor jou wél de juiste tijd om te starten met het analyseren van data?

Het analyseren van data is cruciaal voor het succes van je organisatie. Hoe weet je anders hoe een bedrijfsonderdeel functioneert of wanneer je bij moet sturen? En hoe moeten je medewerkers dan achterhalen wanneer er sprake is van succes?

De juiste data geeft je inzicht in hoe je business ‘nu’ presteert. Deze informatie is een ‘must-have’ om nú, maar ook in de toekomst, de beste keuzes te kunnen maken.

De uitspraak van de timmerman: meten is weten, maar daar wordt ook de meeste tijd aan versleten, gaat hier zeker op.

Maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Zorg ervoor dat je altijd weet hoe jouw business presteert. Implementeer meetinstrumenten en investeer in het ontwikkelen van een cultuur waarin data een belangrijke plaats krijgt.

KPI’s zijn een belangrijk onderdeel van zo’n datagedreven business.

Op deze pagina reik ik je een praktische strategie aan om KPI’s te implementeren binnen je business, zodat je grip op je business krijgt.

Succes,

Ronnie Couwenberg

Wat is een KPI?