• #2 Kleine ja’s veroorzaken grote JA’S

    Door Ronnie Couwenberg op 3 januari 2017

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Soms lijkt een doel ver weg. Moedeloos word je er bijna van als je je bedenkt hoeveel werk er verzet dient te worden. Maar om je bestemming te bereiken gaat het om die éne stap die je nu kunt zetten. Nu ja zeggen tegen iets wat moet gebeuren.

Een van de dingen die ik in mijn leven heb ontdekt, is dat vooruitgang veel positieve energie geeft. Ik word er gelukkig van. En ik zie het ook om me heen bij de mensen met wie ik samenwerk. Hoe klein de stappen ook zijn, als ze je dichter bij je doel brengen dan geeft dit veel voldoening.

Een ander belangrijk aspect dat ik heb geleerd, is dat het daadwerkelijk aankomen op de bestemming ons niet oneindig gelukkig maakt. Natuurlijk: een mijlpaal moet gevierd worden, maar al snel zal er weer iets beginnen te prikkelen. De enige constante in het leven is verandering, dus op welke bestemming je ook aankomt het leven gaat weer door. Het plezier dat je eerder ervaarde, verdampt weer. Een nieuwe uitdaging wacht op je.

Waar zeg je op zo’n moment ja tegen? Er is niets mis met het stellen van ambitieuze doelen. Om echt het allerbeste uit jezelf te halen zijn ze zelfs noodzakelijk. Een ambitieus doel geldt als een ankerpunt, geeft richting en houvast. Maar het geheim om dat ene doel, die ene ambitie te realiseren ligt in de kleine simpele dingen.

Het leven zelf besteedt alleen maar aandacht aan de kleine details. De ene hartslag na de andere. Stel je voor dat het hart zou denken: ik leef nu nog 50 jaar dus dan moet ik nog miljoenen keren kloppen…. pfff wat een opgave. Het leven besteedt gewoon aandacht aan wat er nú moet gebeuren: een enkele hartslag per keer. En al die hartslagen leiden tot een mysterieuze reis. De ene slag is niet belangrijker dan de andere, ze vormen samen een groot geheel dat jouw leven mogelijk maakt.

Het is gemakkelijk om kleine stappen te zetten, maar soms vinden we ze niet belangrijk genoeg, denken we dat ze niet genoeg impact hebben en verwaarlozen we ze. Maar uiteindelijk zijn het deze kleine stapjes die samen een hele weg afleggen. En vaak realiseer je je pas na verloop van tijd – als je een moment terugblikt – dat je enorme stappen hebt gezet. Je bent veel nieuwe dingen tegengekomen op je pad bent en hebt veel geleerd.

Dus om het simpel te houden: vraag jezelf nu eens af tegen welke kleine dingen je vandaag ja gaat zeggen? Hoe klein de stap ook is, waar ga je ja tegen zeggen?

Misschien wil je beginnen met hardlopen maar zie je er enorm tegenop. Kun je ja zeggen tegen 1 minuut hardlopen? Dan zie je morgen wel weer verder. Misschien wil je beginnen met een boek schrijven. Kun je ja zeggen tegen 3 regels schrijven? Lijkt onbenullig hè: 1 minuut hardlopen en 3 regels aan je boek schrijven? Maar dit zijn de kleine ja’s waaruit de grote JA’S voortkomen. Elke grote JA begint met een kleine ja, vergeet dit nooit.

Waar zeg jij vandaag JA tegen?

Over Ronnie

Ronnie Couwenberg coacht en traint ondernemers, topsporters en professionals die het beste uit zichzelf willen. Hij helpt hen bij: identiteitsontwikkeling, het toepassen van effectieve mindset strategieën en bij het creëren van teamculturen waarin optimaal presteren centraal staat. Ronnie verzorgt ook workshops die helpen bij het bevrijden van potentieel en het verleggen van grenzen. 

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.