Nee.

Misschien dat een zenmonnik die zich 24 uur terugtrekt in één of andere grot in de Himalaya daar anders over denkt, maar ik zie geluk als een proces waar we continu invloed op uit kunnen en moeten oefenen.

Jij en ik kunnen tal van acties ondernemen die een positief effect hebben op ons geluk. Gezond eten, voldoende bewegen, mediteren, jezelf omringen met inspirerende mensen, werken aan je persoonlijke ontwikkeling…

En toch maakt lijden ook onderdeel uit van ons leven. Lijden is altijd ‘emotioneel’. Frustratie, boosheid, verdriet en jezelf zorgen maken zijn hier voorbeelden van. Dit is anders dan ‘pijn’ die we ervaren bij een snij- of brandwond, een blessure of ouderdomskwalen. Dit zijn allemaal vormen van (fysieke) pijn.

Emotioneel lijden is een onderdeel van het leven. Het enige waar je invloed op hebt is hoe je met dit lijden omgaat. Hoe werk je aan je herstel? Sommige mensen hebben een echtscheiding na drie maanden al verwerkt, terwijl anderen twee jaar later nog steeds in zak en as zitten.

Lijden is een emotionele staat van zijn dat als vergif is voor de energie die je ervaart. Kort lijden hoort nu eenmaal bij het leven. Lang lijden is een keuze. Je speelt slachtoffertje, je bent zielig. Op een onbewust niveau is dit niets anders dan een schreeuw om hulp. Je wilt aandacht van een ander hebben. Aandacht en liefde die je jezelf op dit moment niet geeft of gunt.

Met onze wilskracht hebben we het vermogen om te kiezen. Hiermee kunnen we zelfs de richting van ons leven beïnvloeden en dus ook hoe we onszelf voelen. Als je jezelf gelukkig wilt voelen moet je simpelweg andere keuzes gaan maken.