Iemand vroeg eens aan mij: ‘Als je je biceps aan het trainen bent, welke herhaling zorgt dan voor de grootste groei? Herhaling één of herhaling tien.’ Ik antwoordde: ‘herhaling tien natuurlijk!’ Hij schudde zijn hoofd en zei direct: ‘Fout, het is herhaling elf die de grootste impact heeft en voor de grootste groei zorgt.’ Lachend voegde hij eraan toe: ‘Maar die doet ook het meeste pijn.’
Of je nu een boek schrijft, een onderneming runt of topsport bedrijft, presteren gaat altijd hand in hand met het verleggen van grenzen. Hiervoor moet je weerstand overwinnen. Soms doet deze weerstand pijn, maar loop hier niet voor weg. Als je je prestaties wilt verbeteren, ontkom je hier gewoon niet aan. Iedereen die zijn grenzen wil verleggen, pusht zichzelf met regelmaat uit zijn comfortzone, omdat ze weten dat daar de noodzakelijke groei plaatsvindt. Het enige wat je nodig hebt om jezelf buiten je comfortzone te pushen is wilskracht.
Passie en volharding
In haar boek Grit — the power of passion and perseverance zegt professor psychologie Angela Duckworth dat het geheim van excellent presteren geen talent op zich is, maar een speciale mix van passie en volharding. Ze noemt deze mix ‘Grit’. Het verschil in prestaties tussen twee individuen met dezelfde omstandigheden hangt volgens Duckworth af van twee zaken; talent en inspanning.
Excellent presteren
Talent is de snelheid waarmee je vaardigheden verbeteren. Dit is zeer belangrijk. Maar daarnaast is inspanning ook nog eens nodig om je ontwikkelde vaardigheden doelbewust in te zetten. Inspanning telt volgens Duckworth voor twee. Excellent presteren ontstaat volgens Duckworth door jaren en jaren achter elkaar met gerichte inspanning te werken aan het verbeteren van je vaardigheden. Duckworth verwijst met gerichte inspanning naar doelbewust trainen, een methode van Anders Ericsson.