In de blog Wat is positionering en waarom is het belangrijk? licht ik het verhaal van Jos Burgers toe over positionering. Jos vertelt een mooie metafoor over een weiland met daarin koeien en hoe je jouw positionering als plek in het weiland kunt zien.
Deze metafoor wil ik ook gebruiken om het marketingbegrip propositie toe te lichten. Ik hou ervan om zaken te versimpelen. En als ik naar het woord propositie kijk dan word ik daar nu niet direct gelukkig van.
Kun je van woorden dan gelukkig worden? Tuurlijk kan dat! Als jij moeite hebt om jezelf te verwoorden, dan doet dit iets met je zelfvertrouwen. Daar word je niet gelukkig van toch?
Maar als je na intensief zelfonderzoek weet wie je bent, waar je voor staat en welke impact je wilt realiseren voor je klanten, dan kun je jezelf al beter uitdrukken. Dat geeft power en energie waardoor je praat vanuit een innerlijke zekerheid. Dus ja; van woorden kun je wel degelijk gelukkig worden.
Terug naar de metafoor van het weiland.
Positionering verwijst naar de plek in het weiland en propositie is het naamkaartje dat de koe om zijn nek heeft. Nu doel ik niet letterlijk op de naam van de koe zoals ‘Bertha’, maar op een korte beschrijving, waarin je een belofte doet over de waarde die je voor je klant creëert. Een propositie speelt dus in op de behoeften van jouw klant.
Voorbeelden van proposities (beloften) zijn:
- Domino’s pizza – Binnen 30 minuten een pizza
- Jumbo – 4e wachtende in de rij? Boodschappen gratis!
- Vimeo – Make life worth watching
- Uber – Get there, your day belongs to you
- Skillshare – Learn a new skill each day
- Spotify – Music for Everyone
- Pinterest – The world’s catalog of ideas
Je kunt dus een business-propositie ontwikkelen zoals hierboven in een aantal voorbeelden beschreven (dat zie ik als een missie), maar je kunt ook op dienst- of productniveau een propositie ontwikkelen.
Laatst las ik een artikel van Tim Cook (CEO Apple) waarin hij de missie van Apple nogmaals benadrukte:
“At Apple, our mission has and always will be to create technology that empowers people to change the world for the better.”
Dat is een propositie op business niveau.
Maar Apple heeft ook vele verschillende producten met ieders een unieke waardepropositie. Een Macbook Pro en een iPad hebben een totaal verschillende propositie. Ook twee dezelfde type laptops zoals de Macbook Pro en de Macbook Air worden zelfs op een geheel unieke manier in de markt gezet.
Terug naar jouw propositie.
- Wat is de propositie van je business?
- Wat is de propositie van jouw producten/diensten?
- Wat is jouw persoonlijke propositie?
Als je dit goed kunt verwoorden, dan heb je een belangrijk puzzelstukje van je marketing in handen.
De hamvraag is: Kun je deze drie vragen vanuit innerlijke zekerheid en daadkracht aan een ander overbrengen?