Een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb is dat je jezelf moet focussen op wat je komt brengen. Niet op wat je komt halen bij anderen. Mensen die alleen maar komen halen, handelen vanuit een gemis. Een ‘innerlijke armoede’.

Mensen voelen direct of je mindset gefocust is op overvloed of innerlijke armoede. Je kunt van alles brengen: energie, kennis, optimisme, talenten, specifieke vaardigheden. Er is zoveel wat je kunt brengen waardoor de energie tijdens een ontmoeting met een ander zoveel ten goede komt. Hieronder een mooi voorbeeld vanuit de sport.

All Blacks
In de finale van het wereldkampioenschap rugby op 31 oktober 2015 stonden rugby grootmachten en tevens aartsrivalen Nieuw-Zeeland en Australië tegenover elkaar. De All Blacks (bijnaam nationale team Nieuw-Zeeland) wonnen deze wedstrijd met 34–17 van Australië. Hiermee werden ze zowel het eerste team dat de wereldtitel prolongeerde als het eerste team in de geschiedenis dat voor de derde keer de titel won. De All Blacks worden vanwege de behaalde successen door velen beschouwd als het meest succesvolle sportteam ter wereld. Over een periode van meer dan 100 jaar hebben ze een winstpercentage van 86% en op de wereldranglijst zijn ze nooit lager gezakt dan de derde plaats.

Ik zag op YouTube een filmpje van All Black Speler Sonny Bill Williams dat indruk op mij maakte. Williams was net wereldkampioen geworden, zijn team had de gouden medaille in ontvangst genomen en ze waren bezig aan een ereronde door het stadion. Tijdens deze ereronde kwam er plots een tiener uit het publiek. Deze jongen was in zo’n extase dat hij op Williams af stormde om het geweldige moment te vieren. Voor zijn neus werd de tiener echter meteen getackeld door één van de beveiligingsmedewerkers. Op het moment dat Williams dit zag gebeuren ontfermde hij zich direct over de jongen. Hij vertelde de beveiliger om de jongen los te laten, sprak, omhelsde hem en liep vervolgens terug naar het publiek waar hij hem terugbracht naar zijn ouders. Eenmaal bij de ouders aangekomen deed Williams zijn gouden medaille af en gaf deze cadeau aan de jongen. Williams schudde nog een paar handen waarna hij zich omdraaide om met zijn teamgenoten de ereronde te vervolgen.

Ik vond dit zo’n inspirerend gebaar; een kersverse wereldkampioen die zijn gouden medaille weggeeft. Wat een compassie en wat een empathie. Een voorbeeld van een mindset die iets komt brengen (aandacht, begrip + een gouden medaille) aan een fan.