• #16 Focus op vooruitgang

    Door Ronnie Couwenberg op 2 mei 2018

    +1 Concept

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Heb je een strategie die je gebruikt om jezelf te blijven ontwikkelen?

Als je de natuur goed observeert dan kom je erachter dat er maar twee fases zijn in het leven: iets groeit of iets neemt in kracht af. De natuur kent geen stilstand. Wij zijn onderdeel van de natuur en dit principe geldt ook voor ons. Een spier die je niet traint wordt niet sterker en blijft dezelfde kracht niet behouden, maar wordt juist zwakker. Je vergeet woorden en zinnen van een vreemde taal wanneer je deze een tijdje niet gesproken hebt. Voor alles in het leven geldt de regel: het wordt sterker of het wordt zwakker. Alles wat jij aandacht geeft voorzie je van nieuwe energie en daar vindt uiteindelijk groei plaats. Alles wat je geen aandacht geeft dat wordt zwakker. Geen hogere wiskunde toch?

Problemen en oplossingen

Voor problemen en oplossingen geldt precies hetzelfde. Als je veel aandacht besteedt aan je problemen dan groeien je problemen en wanneer je aandacht aan je oplossingen geeft dan groeien je oplossingen. Van nature zijn we meer gefocust op problemen dan oplossingen. Dit heeft te maken met ons ingebouwde overlevingsmechanisme, dat altijd aan het screenen is of we wel veilig zijn. Dit is een ontwikkeling van miljoenen jaren geweest. Kijk het journaal of lees de krant en het grootste gedeelte gaat over problemen. Of let eens op als je met vrienden samen bent hoe vaak je het over problemen hebt. Die problemen kunnen gaan over een lastige collega of leidinggevende, een partner met wie je een conflict hebt of de uitdagingen die je ervaart in het opvoeden van kinderen.

Misschien doe je het onbewust maar heel vaak leggen we de nadruk op problemen. We vinden het fijn om erover te praten, het voelt fijn om ons hart te luchten. Het is zelfs goed om je hart te luchten en over een probleem te praten, omdat je dan zaken bespreekt die je graag anders zou willen zien. Ga eens na hoeveel tijd je besteedt aan het praten over problemen en hoeveel energie je daadwerkelijk stopt in het vinden van oplossingen. Waar geef jij de meeste energie aan?  

Verschuif je focus

De uitdaging is om zoveel mogelijk je aandacht te richten op het doel, het succes dat je voor ogen hebt en de richting die je op wilt gaan. We hebben allemaal (de meeste van ons) het vermogen om onze aandacht te sturen. Jij kunt ervoor kiezen om je aandacht te blijven richten op de problemen die je ervaart, maar je kunt er ook voor kiezen om je aandacht te richten op het vinden van oplossingen. Op het moment dat je je aandacht gaat richten op oplossingen ga je jezelf direct anders voelen. Door je aandacht te verschuiven naar groeimogelijkheden, gaat de energie beter stromen, voel je je beter en ben je ontvankelijker voor creativiteit en inspiratie.

Maar hoe doe je dit? Hoe verschuif je je aandacht van problemen naar oplossingen? Een keer je aandacht verschuiven is niet zo’n grote uitdaging toch? Maar je voortdurend blijven richten op oplossingen daarin zit de grote uitdaging. Hoe groter de druk wordt, des te groter de uitdaging om je te blijven richten op oplossingen. Daarom zie je veel topvoetballers ook ‘emotionele keuzes’ maken wanneer de druk groot wordt. Dit zie ik ook terug bij veel ondernemers. Het enige verschil is dat het bij een voetballer direct op TV of in het stadion te zien is en bij een ondernemer alleen binnen zijn bedrijf zichtbaar is. Om je te helpen om je aandacht te richten op oplossingen, ga ik een effectieve strategie met je delen: ‘het +1 Concept’.

‘Focus op vooruitgang niet op perfectie’

+1 Concept

Het ‘+1 Concept’ is een effectieve strategie die je helpt om stappen voorwaarts te blijven maken. De strategie is zo simpel dat je denkt: gaat dit me werkelijk helpen? Het antwoord: ja. Voor mij is iets namelijk ‘waar’ als het in de praktijk werkt. Ik pas deze strategie voortdurend toe in mijn eigen leven en ik zie ook dat het +1 Concept werkt bij de mensen die ik coach en het daadwerkelijk toepassen. Een van de mooiste uitspraken van Johan Cruijff vind ik: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Dit geldt ook voor het +1 Concept.

Het +1 Concept is een strategie die zich voortdurend richt op die ene taak die je nu kunt doen zodat je een stapje dichter bij je doel komt. Vaak zijn onze ‘problemen’ of uitdagingen zo groot en moet er zoveel werk verzet worden dat mensen gefrustreerd raken of verlammen en hierdoor geen actie ondernemen. Het +1 Concept helpt je om je te focussen op die ene taak die nu een kleine verbetering teweegbrengt. Het is een strategie die niet oordeelt over grote of kleine taken of over leuke en minder leuke taken, maar zich volledig richt op die ‘ene taak’ die nu noodzakelijk is voor de groei van je business, het verbeteren van sportprestaties of het stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Het uitgangspunt is altijd dat je je richt op vooruitgang en niet op perfectie. Je hoeft niet het hele probleem in een keer op te lossen. Het enige wat je nodig hebt is een kleine verbetering. Consistent werken aan kleine verbeteringen leidt op den duur tot een oplossing. Deze strategie is voor iedereen toepasbaar binnen ieder werkveld, waar en wanneer dan ook.

De uitdaging

De uitdaging is om het +1 Concept toe te passen. De strategie is niet moeilijk, maar het vraagt om discipline en om doorzettingsvermogen. Als je je ambities waar wilt maken en het beste uit jezelf wilt halen dan ‘moet’ je taken volbrengen. Meer daarover lees je in de blog: #15 Focus op taken die het verschil maken. Iedere keer dat je een taak volbrengt zet je een stapje richting je doel. De echte uitdaging ligt erin verscholen om voortdurend stapjes voorwaarts te blijven maken, omdat je voortdurend te maken krijgt met weerstanden, afleidingen, tegenslagen en onvoorziene uitdagingen.

Het verschil tussen een oplossingsgerichte mindset en een ‘onvermoeibare’ oplossingsgerichte mindset heeft te maken met hoe gecommitteerd je bent om oplossingen te vinden. Dit is waarom mensen me inhuren om ze te helpen met een mindset verandering zodat resultaten verbeteren en ze dichterbij hun doel komen. Als je wilt presteren in sport en business bevind je je de meeste tijd buiten je comfortzone. Je prikkelt jezelf om te groeien. Vaak voelt dit niet comfortabel aan. De enige manier om voortdurend jezelf te ontwikkelen is door comfortabel te leren zijn met regelmatig oncomfortabel zijn. Ik zeg regelmatig, want je hebt ook je rust nodig. Je kunt zoveel meer aan dan je denkt en het +1 Concept helpt je hierbij. Het concept is een mindset die je helpt om altijd datgene te doen met een positieve impact. De ene keer is dit rust nemen, terwijl je andere keren al je energie verzameld om door de weerstand heen te knallen.

Het +1 Concept in de praktijk.

Zelf pas ik het +1 Concept dagelijks toe. Iedere keer dat ik een blog schrijf of aan mijn boek werk, begin ik met een lege pagina. Als er iets frustrerend is, is het een lege pagina of niet weten wat te schrijven. Als ik het +1 Concept toepas op microniveau dan schrijf ik een woord op, waar ik het over wil hebben. En dan nog één en nog één totdat ik een zin heb. Op dit moment ben ik verder dan voordat ik begon. Ik had niets en het +1 Concept heeft me geholpen een zin op papier te formuleren. De volgende woorden vormen weer een zin, de zinnen samen vormen een alinea en een paar alinea’s vormen een pagina. Op deze manier helpt het +1 Concept als je iets op papier wilt verwoorden. Maar het werkt overal. Tijdens het hardlopen voelen mijn benen soms als beton aan, terwijl ik pas 10 minuten onderweg ben. Ook hier helpt het +1 Concept me te focussen om na de eerste stap nog een stap te zetten.

‘De kracht van het +1 Concept is dat het je helpt om je focus te richten op dit moment, om te dealen met de realiteit zoals hij nu is en dat je het noodzakelijke doet om dichterbij je doel te komen’

Het +1 Concept is iets waar je 100% controle over hebt. Een concept dat je altijd en overal kunt toepassen om het verschil te maken in alles wat je onderneemt. Tegenwoordig zie je vooral op social media veel van die zogenoemde ‘quick fix coaches’. Binnen een mum van tijd lossen ze alle problemen op en hebben ze overal een antwoord op en daarnaast garanderen ze je de beste resultaten. Grote bullshit! Het is een uitdaging om het beste uit jezelf te halen en ambities te realiseren. Het vraagt om commitment, om focus, om effectieve strategieën en om een optimale samenwerking met anderen. Als je wilt presteren bestaan er geen ‘quick fixes’.

Ik help mensen om hun focus te richten op waar het moet zijn – gericht op succes. Ik stel ze altijd de vraag: Wat kun je nu doen om dichterbij je doel te komen? Elke keer wanneer ze zich vastbijten in een probleem, vraag ik ze om deze vraag te stellen en net zolang deze vraag te blijven stellen totdat er een ‘blijvende’ oplossing verschijnt. De oplossing hoeft geen perfecte oplossing te zijn, maar het moet een kleine verbetering met zich meebrengen. De kracht van het +1 Concept is dat het je helpt om je focus te richten op dit moment, om te dealen met de realiteit zoals hij nu is en dat je het noodzakelijke doet om dichterbij je doel te komen.

Jij mag kiezen

De eerst stap om het +1 Concept te activeren is door jezelf de vraag te stellen: Wat kan ik nu doen om dichter bij mijn doel te komen? Soms moet je deze vraag wel vijf of tien keer aan jezelf stellen, maar mijn ervaring is dat er altijd een oplossing komt. De tweede stap is het ondernemen van doelgerichte actie. Want weten wat te doen en geen actie ondernemen creëert geen vooruitgang. Weten en niet toepassen is een vorm van ‘niet’ weten. Waar je ook bent, wat je ook doet, het +1 Concept stuwt je voorwaarts. De groei en de ontwikkeling die hieruit voortkomt is wat je werkelijk voldoening geeft. Dit is hoe je je potentieel bevrijdt en je creatieve signalen werkelijk tot leven komen.

‘Weten en niet toepassen is een vorm van ‘niet’ weten’

Stel jezelf voortdurend deze vraag: Wat kan ik nu doen om dichter bij mijn doel te komen? Het +1 Concept is dan niet iets wat je één keer toepast, maar het wordt een levenshouding een mindset oftewel een attitude die je dagelijks toepast. En geloof me; op het moment dat jij ‘kiest’ om ieder moment je energie te richten op zaken die je helpen groeien dan sta je versteld van je eigen mogelijkheden.

Over Ronnie

Ronnie Couwenberg coacht en traint ondernemers, topsporters en professionals die het beste uit zichzelf willen. Hij helpt hen bij: identiteitsontwikkeling, het toepassen van effectieve mindset strategieën en bij het creëren van teamculturen waarin optimaal presteren centraal staat. Ronnie verzorgt ook workshops die helpen bij het bevrijden van potentieel en het verleggen van grenzen. 

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.