Waarom zijn sommige mensen zo verbazingwekkend goed in hun vak? Dit is een vraag waar de Zweedse psycholoog en hoogleraar Anders Ericsson al meer dan dertig jaar onderzoek naar doet. In zijn boek Peak — Secrets from the New Science of Expertise beschrijft hij hoe toppresteerders zoals sporters, musici, schakers, artsen, zakenmensen en docenten het voor elkaar hebben gekregen om de absolute top binnen hun vakgebied te bereiken. Zijn antwoord: ‘Door middel van doelbewust trainen.’

Doelbewust Trainen

De vijf kenmerken van doelbewust trainen:

  1. Je hebt een helder omschreven doel
    Als je niet weet waar je naartoe gaat, maakt het ook niet uit welke keuzes je maakt! De eerste stap van doelbewust trainen is exact weten wat je doel is. Zelf stel ik mensen waarmee ik werk nog altijd de vraag: Waarom is dit doel zo belangrijk voor je? Presteren gaat om weerstanden overwinnen en om dit te kunnen, moet je gecommitteerd zijn. Als je niet helder kunt aangeven ‘waarom’ een doel belangrijk voor je is, mis je de drive om door te zetten. Als het zwaar wordt haak je waarschijnlijk bij de geringste tegenslag of weerstand af. Wat is jouw doel? Waarom is dit doel belangrijk voor je?
  2. Je traint met volledige aandacht
    Om je prestaties te verbeteren, is het essentieel dat je volledig gefocust bent. Er mag geen afleiding zijn. In deze stap is het belangrijk dat je je volledige aandacht geeft aan dat wat je nu aan het doen bent. Merk je dat je focus afdwaalt, dan is het noodzaak om jezelf zo snel mogelijk te her-focussen. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker je ‘focus-spier’ wordt. Gefocust trainen heeft een geweldige impact op je groeiproces. Hoe snel kun jij jezelf her-focussen?
  3. Je pusht jezelf buiten je comfort zone
    Doelbewust trainen is lang niet altijd prettig. Jezelf buiten je comfortzone pushen en voortdurende je grenzen verleggen, kan dan ook oncomfortabel aanvoelen. Mensen die hun grenzen verleggen, hebben geleerd om comfortabel te zijn met oncomfortabel zijn. Doelbewust trainen vergt veel energie. Doorgaans gaat het geconcentreerd werken buiten je comfortzone niet langer dan 60 tot 90 minuten. Vind jij het moeilijk om jezelf buiten je comfortzone te pushen? Vaak heeft dit een aantal oorzaken:
    • Je voelt je onzeker, omdat je niet weet wat je buiten je comfortzone aantreft. Daarom kies je ervoor om in je veilige haven te blijven.
    • Je doel is niet helder omschreven. Oftewel je weet niet welke richting je op gaat. Dit weerhoudt je ervan om jezelf buiten je comfortzone te begeven.
    • Het ontbreekt je aan commitment. Je weet wel wat je wilt bereiken, maar niet precies waarom.

    Push jij jezelf buiten je comfortzone? Waarom wel of waarom niet?

  4. Je evalueert je prestaties direct
    Door je prestaties te reflecteren, ben je in staat om je gedrag en keuzes aan te passen. Het is belangrijk voor je prestaties om een mindset te ontwikkelen die voortdurend reflecteert. Reflectie en zelfevaluatie is niets anders dan jezelf voortdurend vragen stellen. Wat gaat goed? Wat kan beter? Waar heb ik hulp bij nodig? Wat heb ik nodig om door te breken naar het volgende prestatieniveau? De kwaliteit van je vragen en de kwaliteit van je reflectie zijn erg belangrijk voor het verbeteren van je prestaties. Het eindresultaat liegt nooit. Iets werkt of iets werkt nog niet. Zo simpel is het! Het is aan jou om te zorgen dat dingen werken. Hoe reflecteer je? Hoe vaak reflecteer je? Wat ga je doen om jezelf nog beter te evalueren?
  5. Je laat je coachen door een expert
    De snelheid waarmee je leert is ontzettend belangrijk. De snelste manier waarop we leren is via inspirerende rolmodellen (coaches / trainers / leiders / specialisten). Rolmodellen bewandelen of hebben de weg bewandeld die jij nu aan het bewandelen bent. Ze weten wat ervoor nodig is om stappen in je ontwikkeling te zetten. Ze helpen je met de details. Maar we moeten wel opletten dat we niet exact hetzelfde doen als onze rolmodellen. Uiteindelijk zijn we allemaal unieke individuen met een unieke stijl en gaat het erom deze te uiten en tot leven te brengen. Een expert die direct feedback geeft op je functioneren is alles bepalend en maakt uiteindelijk het verschil tussen goed en geweldig goed zijn. Welke experts coachen jou? Door welke experts zou je graag gecoacht worden?