In 2002 kwam Guus Hiddink als hoofdcoach aan boord bij PSV Eindhoven. In deze periode (2000 tot 2004) was ik actief als jeugdtrainer bij PSV.

Hiddink had op het WK-voetbal als bondscoach van Zuid-Korea net een topprestatie geleverd. Hij was met het organiserend thuisland als vierde geëindigd na een nederlaag in de troostfinale tegen Turkije. Tot dat WK was de nationale ploeg van Zuid-Korea nog nooit verder gekomen dan de groepsfase. Dit was dus echt een topprestatie van Hiddink die sindsdien ook niet meer geëvenaard is.

Vlak na het WK werd Hiddink aangesteld als hoofdcoach van PSV. Direct na zijn aanstelling wilde hij de jeugdopleiding en de profs dichter bij elkaar brengen. Een van de initiatieven die hij introduceerde was om een aantal keren per jaar stafoverleg te voeren met alle trainers samen.

Dit waren geweldige meetings waar ik enorm veel van heb geleerd. Ik herinner me nog goed dat Hiddink over een aspect van zijn visie sprak en dat noemde hij de is-situatie en de eis-situatie.

Hiddink lichtte toe dat presteren altijd gepaard gaat met iets eisen. Dit eisen heeft te maken met bepaalde normen die er gelden in een prestatieklimaat. De voetbalvelden, de trainingslocatie, de materialen en natuurlijk de manier waarop spelers trainen en wedstrijden spelen. Letterlijk alles binnen een prestatiecultuur moet voldoen aan een bepaalde eis-situatie.

Functioneren in een prestatieklimaat betekent: werken in een klimaat met hoge normen waarin eisen worden gesteld. Kun of wil je niet voldoen aan die eisen, dan is er voor jou geen ruimte binnen zo’n klimaat.

Hiddink gaf aan dat je altijd moet uitgaan van de is-situatie. Oftewel: Hoe staan de zaken er nu voor?

Vanuit de is-situatie worden er doelen gesteld en normen gehanteerd om resultaten te verbeteren. Dit noemt hij de eis-situatie.

Vervolgens ga je met de technische staf en het team alles zo organiseren dat je voortdurend streeft om aan de eis-situatie te voldoen. Dat is hoe grenzen verlegd worden, resultaten verbeteren en je doelgericht te werk gaat.

Deze visie is me altijd bijgebleven en ik gebruik hem nu nog steeds. Ook ondernemers die top willen presteren, help ik te werken vanuit een is-situatie naar een eis-situatie.