Doorbraken
Wat zou je écht graag willen realiseren? Wie moet je daarvoor worden? Welke doorbraak wil je creëren? Veel mensen hebben ambities. Het hebben van ambitie is dan ook niet moeilijk. De werkelijke uitdaging is het realiseren ervan. Velen beginnen vol enthousiasme aan een nieuw doel, maar verliezen de energie om door te zetten wanneer ze met weerstand worden geconfronteerd. Weerstand komt in allerlei vormen voor. Beperkende overtuigingen, heftige emoties, vermoeidheid. Deze weerstand verhindert je om dichterbij je doel te komen en creëert stress, frustratie en soms zelfs wanhoop. Hoe ga je ondanks deze weerstand er toch voor zorgen dat er een doorbraak plaatsvindt? Inzicht in de drie niveaus van persoonlijke doorbraken gaat je hierbij helpen.
Persoonlijke doorbraken
Deze strategie leerde ik van Tony Robbins. Er zijn drie niveaus waarop persoonlijke doorbraken plaatsvinden: state, story en strategy. Alle drie de niveaus hebben afzonderlijk de kracht om een doorbraak te realiseren. Door ze te combineren versterken ze elkaar en hiermee heb je krachtig gereedschap in handen om het beste uit jezelf te halen. De volgorde van kracht wordt opgedeeld in drie niveaus. Te beginnen met nummer drie ‘strategy’.
#3 Strategy
Zie een strategie als een recept; je doet iets op een bepaalde manier waardoor je iedere keer dezelfde resultaten boekt. Neem een bakker die na vijftien jaar het perfecte recept voor een heerlijke chocoladetaart heeft gevonden als voorbeeld. Deze bakker leert je ‘hoe’ je deze chocoladetaart kunt maken. Stapsgewijs laat hij het hele bakproces zien totdat jij het helemaal kent. Als je dit recept en het proces van bakken eenmaal kent, dan ben je in staat om iedere keer zo’n heerlijke taart te maken, terwijl je geen bakker van beroep bent. Dat is het mooie van een werkende strategie; doe de juiste dingen en krijg iedere keer opnieuw dezelfde resultaten. Mensen investeren in trainingen, coaching, workshops en boeken om de juiste strategie te leren. De juiste strategieën kunnen je leven, relaties en business compleet veranderen.
Hoe leer je nu het snelste een effectieve strategie? Heel simpel. Door rolmodellen te bestuderen en te leren van mensen die enorm goed zijn in wat ze doen. Een tijdje terug heb ik een nieuwe videocamera gekocht om vlogs en video’s voor mijn online leeromgeving op te nemen. Ik had veel vragen over de verschillende instellingen van de videocamera waar ik zelf nadat ik er vele uren in had gestopt nog steeds niet uitkwam. Vervolgens ben ik teruggegaan naar de winkel waar ik de camera heb gekocht, maar ook daar kreeg ik geen bevredigende antwoorden, omdat de medewerkers niet gespecialiseerd waren in filmen. Wat zit ik ook moeilijk te doen, dacht ik bij mezelf. Een van de klanten die ik coach is een top videograaf. Ik belde hem op en legde mijn probleem uit. Hij antwoordde direct: ‘Ronnie, ik ben straks toevallig bij je in de buurt, ik kom wel even langs.’ Later die dag kwam hij langs en in 30 minuten heeft hij mij uitgelegd welke instellingen belangrijk zijn en welke niet. Vervolgens liet hij mij een aantal proefopnamens maken. Ik was er zelf nooit achtergekomen wat ik nu in een zeer korte tijd van deze videograaf leerde. Letterlijk binnen 30 minuten waren al mijn vragen omtrent het filmen opgelost. Rolmodellen kennen de shortcuts.
Zijn er geen rolmodellen om wat voor reden dan ook, dan is de snelste manier om iets te leren door het gewoon te doen. Ik zeg altijd: Het leven geeft je altijd feedback, iets werkt of iets werkt nóg niet. Als iets nog niet werkt, heb je nog niet de juiste strategie gevonden die je verder helpt. Het toepassen van de ‘juiste’ versus de ‘verkeerde’ strategie is cruciaal voor het creëren van doorbraken. Maar het probleem ligt niet altijd op strategisch niveau. Dat brengt ons bij het tweede niveau waarop doorbraken plaatsvinden: ‘story’.
#2 Story
Het tweede niveau ‘story’ gaat over de verhalen die we onszelf vertellen. Werkelijke kracht zit hem in de verhalen die je ‘gelooft’. Verhalen waarin je gelooft zijn zo krachtig dat het niet uitmaakt welke weerstand je ervoor moet overwinnen. Je doet het gewoon! Iemand vertelde me eens dat hij al geruime tijd bezig was om te trainen voor een marathon. Maar iedere keer als hij aan het trainen was en met pijn en weerstand geconfronteerd werd gaf hij op. Op een zekere dag was hij op bezoek in het ziekenhuis bij zijn neefje van tien jaar oud die leed aan leukemie. Zijn neefje vertelde hem tijdens dit bezoek over het ziekteproces; de pijn, de medicijnen en de onzekerheid over de toekomst. Tijdens het luisteren naar zijn neefje, bekroop hem een droevig gevoel. Hij had zo’n medelijden met het kleine ventje. Onderweg naar huis, terugdenkend aan het gesprek, werd hij boos op zichzelf. De weerstand die ik moet overwinnen om een marathon te lopen stelt geen fuck voor vergeleken met de weerstand waarmee mijn neefje geconfronteerd wordt. Tijdens het autorijden klapte er een schakelaar om (nieuw verhaal = nieuwe mindset). Hij besloot zich in te schrijven voor de marathon en deze uit te lopen. Hij vertelde me dat elke keer als hij pijn voelde tijdens het trainen of de marathon zelf, hij bij zichzelf dacht: de pijn die ik nu ervaar is niets vergeleken met de pijn die mijn neefje ervaart. Dit verhaal hielp hem om de marathon uit te lopen.
Geloven in het juiste verhaal is cruciaal voor het creëren van doorbraken. Maar lang niet altijd geloven we in het juiste verhaal of saboteren we onszelf met verzonnen verhaaltjes omdat ze ons ‘tijdelijk’ een beter gevoel geven. We vertellen onszelf verhalen zoals: binnenkort start ik met sporten, ga ik minder drinken of start ik mijn eigen business. Maar het blijft bij het vertellen van verhalen. Concrete actie wordt er niet genomen. Wat is een verhaal zonder actie? Een fantasie, niets meer en niets minder! Anderen helpen hun dromen direct om zeep door zichzelf verhalen te vertellen die destructief zijn. Vaak hebben ze een doel voor ogen maar starten ze een dialoog met zichzelf als: het is niet het juiste moment, het gaat me niet lukken, ik heb het geld niet, ik mis de juiste mensen om me heen of deze uitdaging is veel te zwaar voor me. Dit zijn allemaal voorbeelden van verhalen die je niet in je kracht zetten, maar alle creatieve energie uit je zuigen.
Als mensen echt geloven in hun verhaal, zetten ze van het een op het andere moment een schakelaar in hun hoofd om. Ze stoppen met roken, gaan gezonder leven, maken een gewaagde stap in hun business of ze hervinden de energie en vechten zich terug uit een verslagen positie. Ik ben daarom altijd op zoek naar het verhaal achter ‘waarom mensen doen wat ze doen’. Als ik mensen hieraan herinner of wanneer ik ze help met het creëren van een nieuw verhaal, dan wordt er een krachtig fundament gecreëerd waarop doorbraken plaatsvinden. Toch is het mogelijk dat je gecommitteerd bent en de goede strategie tot je beschikking hebt, maar geen doorbraak realiseert. Dat brengt ons bij het belangrijkste niveau waarop doorbraken plaatsvinden: ‘state’.
#1 State
De ‘state’ waarin je verkeert (oftewel je energieniveau) is de belangrijkste factor voor het creëren van doorbraken. Als het je aan energie ontbreekt, maakt het niet uit wat voor strategie je toepast of hoe gecommitteerd je bent; je creëert simpelweg geen doorbraken. Om doorbraken te realiseren is het essentieel dat je zowel over kwantitatieve als kwalitatieve energie beschikt.
Met kwantiteit bedoel ik de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. Als je batterij leeg is mis je de power om zaken in beweging te krijgen. Gezond eten, voldoende bewegen, goed voor jezelf zorgen, genoeg water drinken en slapen; deze zaken zijn allemaal cruciaal voor je kwantitatieve energieniveau. Sommige mensen kunnen bergen werk verzetten en anderen stralen lusteloosheid uit voordat ze überhaupt ergens aan beginnen. Kwantitatieve energie heb je nodig om weerstanden te overwinnen. Dit is geen hogere wiskunde en waarschijnlijk weet je dit wel, maar pas je het ook toe? Maak je ook tijd vrij om voldoende te bewegen, drink je genoeg water, eet je gezond en neem je op tijd je rust? Strategieën worden pas effectief als je ze toepast.
Toch is het mogelijk dat je voldoende kwantitatieve energie hebt, maar dat het je ontbreekt aan kwalitatieve energie. Als je geen duidelijk doel voor ogen hebt en je focus niet controleert, is de energie die je ervaart van een lage kwaliteit. Dit is funest voor je prestaties. Het is in zo’n geval zaak om zo snel mogelijk je focus te herpakken. Je te richten op zaken waar je invloed op hebt en te bepalen waar je prioriteiten liggen. Als je exact weet wat je wilt dan word je alleen al enthousiast over de richting die je opgaat.
Voor je state is het niet alleen belangrijk om te weten waarop je je moet focussen, maar ook het vasthouden van deze focus (concentratie) is cruciaal voor je energieniveau. Wanneer je je namelijk niet kunt concentreren, kun je ook nooit voor ‘langere tijd’ ergens je onvoorwaardelijke aandacht aan geven. Je ervaart rusteloosheid en dingen komen niet in beweging omdat je er simpelweg te weinig energie naartoe stuurt. Meditatie kan je hierbij helpen. Als je met regelmatig mediteert ga je je niet alleen innerlijk rustig voelen, maar ervaar je ook dat je jezelf beter kunt focussen. Dit is super belangrijk voor een ‘kwalitatieve’ state. Zodra we in de goede ‘state’ zijn hebben we de power om ook echt een verandering door te voeren en doorbraken te creëren.
Samenvattend
Zelfs de sterkste mindset kan een slecht plan hebben. Met een schroevendraaier een spijker in de muur willen slaan — het maakt niet uit hoe positief je bent en hoe hard je werkt, het gaat niet werken omdat je de verkeerde strategie kiest. Maar als je de goede strategie hebt en een onverwoestbare mindset, maar het ontbreekt je aan energie, dan creëer je ook geen doorbraken. Alle drie de niveaus zijn essentieel voor het creëren van doorbraken. Waar het omgaat is weten ‘wat’ en ‘wanneer’ te doen. Vergeet niet dat het altijd gaat om in de juiste ‘state’ te zijn. Als de juiste energie aanwezig is dan heb je de power om door te zetten, ongeacht wat er op je pad komt. Als je een strategie toepast die niet werkt, maar je hebt de juiste energie, wat doe je dan? Dan verander je van aanpak. En als dat niet werkt dan verander je net zolang van aanpak totdat je een strategie hebt gevonden waarmee een doorbraak wordt gecreëerd. De ‘juiste’ energie begint met exact weten wat je wilt en waarom je dat doel wilt realiseren. Want als je eenmaal je ‘wat en waarom’ weet, creëer je een laser focus en een onverwoestbaar verhaal in je geest waardoor je niet meer te stoppen bent.