Laatst kwam ik een mooi artikel tegen over de visie van Amazon CEO Jeff Bezos. Bezos heeft een mantra en die luidt:
“At Amazon it’s always Day 1.”
Bezos heeft deze mantra in het leven geroepen, omdat hij wil dat zijn bedrijf altijd als een startup blijft functioneren.
Over Day 2 zegt hij het volgende:
“Day 2 is stasis. Followed by irrelevance. Followed by excruciating, painful decline. Followed by death,” he said. “And that is why it is always Day 1.”
De boodschap van Bezos legt ook uit dat het niet voldoende is om alleen maar te zeggen dat het “Day 1”, is. Om dit toe te lichten deelt hij een aantal kenmerken die ervoor zorgen dat het bij Amazon altijd Day 1 is.
Blijf focussen op je klanten
Een bedrijf kan zich op veel dingen concentreren. Denk aan productontwikkelingen, technologie of het businessmodel. Maar de beste manier om veel energie en enthousiasme te behouden is door voortdurend gefocust te zijn op je klanten.
Dit noemt Bezos Day 1 vitaliteit.
Bezos geeft aan dat je klanten je op het juiste spoor houden als ondernemer, omdat ze op de een of andere manier altijd ontevreden zijn. Zelfs als ze aangeven gelukkig te zijn en de zaken geweldig gaan. De klant wil verrast worden en verlangt altijd naar iets beters.
Focus op resultaten en niet op het proces
Als een bedrijf groeit wordt het gemakkelijk om op het proces te vertrouwen in plaats van op het eindresultaat, zegt de CEO van Amazon. In deze fase wordt het proces het ding, zegt hij. Bedrijven kijken dan vaak niet meer naar de resultaten, maar ze letten er alleen op of het proces wel volgens het boekje is gegaan. De focus ligt dan niet meer op het gewenste resultaat.
“Het proces is niet het ding”, zegt Bezos. “Het is altijd de moeite waard om te vragen: Zijn wij eigenaar van het proces of is het proces eigenaar van ons? In een “Day 2 company”, is wellicht het tweede het geval.”
Kijk buiten je eigen bedrijf
“De buitenwereld kan je naar Day 2 duwen als je niet snel en daadkrachtig nieuwe trends wilt omarmen”, zegt Bezos. Als je tegen deze verandering vecht, dan vecht je tegen de toekomst. Omarm veranderingen en je hebt de wind in de rug.
Maak snel beslissingen
Bezos: “Day 2-bedrijven maken wel degelijk goede beslissingen, maar het probleem is alleen dat ze deze langzaam nemen. Start-ups hebben geen probleem om snelle en kwalitatief goede beslissingen te maken. Grote organisatie daarentegen wel.
Het senior team van Amazon is vastbesloten om de snelheid van de besluitvorming hoog te houden. Snelheid is belangrijk in het bedrijfsleven. Daarnaast is het ook veel leuker om met een hoge beslissingssnelheid te werken.
Om een proces van hoge beslissingssnelheid mogelijk te maken, hanteren ze binnen Amazon het proces dat heet: disagree and commit.”
Niet iedereen zal het altijd eens zijn over een bepaalde beslissing. Maar volgens Bezos is het is nog steeds mogelijk om aan hetzelfde doel te werken, ook als mensen het niet met elkaar eens zijn.
Op een geven moment twijfelde Bezos of er een Amazon Prime-televisieserie gemaakt zou moeten worden. Hij twijfelde, mede door beperkte belangstelling in het aanbod en deels vanwege de voorwaarden van de zakelijke deal.
Het team van Bezos had een hele andere mening hierover en wilde doorgaan met het project. Hij schreef naar zijn team: Ik ben het er niet mee eens, maar committeer me wel en ik hoop dat dit het meest bekeken ding wordt dat we ooit hebben gemaakt.
Hoeveel langzamer zou de beslissingscyclus geweest zijn als het team hem echt had moeten overtuigen in plaats van gewoon zijn commitment te krijgen?
Is het echt altijd “day 1?
Amazon is allang geen startup meer, maar een enorm succesvol bedrijf. Wat Bezos doet met zijn mantra is zich wapenen tegen de tevredenheid die succes kan brengen. Door succes verslappen mensen.
Bezos wil met “Day 1” een cultuur creëren waarin ze voortdurend innoveren, de status quo uitdagen en niet bang zijn om veranderingen door te voeren.
De mantra “It’s always Day 1”, vind ik een hele mooie waar je een geweldige prestatiecultuur omheen kunt creëren.
Is het binnen jouw bedrijf ook altijd “Day 1?”