• #7 Negen natuurprincipes die je helpen het beste uit jezelf te halen

    Door Ronnie Couwenberg op 6 september 2017

    Negen natuurprincipes die je helpen het beste uit jezelf te halen

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Ben jij je bewust dat de natuur volgens bepaalde principes werkt? 

De mens bestudeerd al zolang we weten de natuur en hierdoor hebben we veel over het leven en over onszelf geleerd. We hebben ontdekt dat de natuur via bepaalde principes te werk gaat. Vaste wetmatigheden die kenmerkend zijn voor het universum waarin we leven. Als we ons verzetten tegen deze wetten creëren we weerstand, ervaren we problemen of in veel gevallen wordt het leven zelfs onmogelijk. Je zwemt dan tegen de stroom van het leven in, dit kost veel energie en het put je op den duur volledig uit. Het is gekkenwerk om tegen het leven zelf te vechten, het is een oneerlijke strijd waarin jij als het ‘kleine individu’ altijd het onderspit delft. Voor een vruchtbaar leven en het beste uit jezelf te halen is het essentieel dat je inzicht hebt en leeft naar de wetten van de natuur.

De principes van de natuur gelden voor iedereen, er wordt geen verschil gemaakt in: ras, cultuur, leeftijd, religie, opvoeding, opleiding, sekse, rijkdom, intelligentie of ambitie. Wet is wet!

Natuurprincipes:

1. Veranderlijkheid
Niets in de natuur blijft hetzelfde, alles is altijd in beweging. Of het nu gaat om ons eigen lichaam of zand in de woestijn dat steeds door de wind verplaatst wordt. De natuur is en blijft veranderlijk. En houden wij mensen niet graag vast aan zekerheid? Bijvoorbeeld in ons werk of in relaties? Dit is geen eigenschap van de natuur. Zou het een illusie zijn die we in onze geest gecreëerd hebben? Zou dit lijden veroorzaken? Is daarom loslaten op dit moment zo’n belangrijk thema bij zoveel mensen?

2. Ritme
De vier seizoenen, dag en nacht, de cyclus van een vrouw, de aarde die om zijn as draait, onze ademhaling, eb en vloed. De natuur functioneert vanuit een bepaald ritme. Zouden wij ook ritme nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren: op tijd rusten, bewegen, eten, mediteren. Wat haalt ons uit ons ritme? Tijdens een activiteit afgeleid worden door sociale media? Onophoudelijk denken? Slaapproblemen? Een conflict op het werk of in onze relatie? Innerlijke onrust?

3. Wetten
De zwaartekracht geldt voor iedereen, het maakt niet uit hoe oud je bent, hoeveel geld je hebt, uit welk land je komt, als je deze wet niet respecteert zal je de consequenties moeten aanvaarden die daarmee gepaard gaan, mits dit dan nog mogelijk is. Magnetisme, luchtdruk, UV-straling, allemaal wetten van de natuur. Rust is een enorme belangrijke wet voor ons, je houdt het misschien twee of drie dagen vol zonder slaap, daarna val je letterlijk om. Wat doet het met je als je deze wet niet respecteert? Wat als je lichaam niet voldoende beweging krijgt? Wat gebeurt er met je als je te lang onder te hoge druk moet presteren? Wat als je niet naar je lichaam luistert? Ben je dan kwetsbaar voor een burn-out of fysiek ongemak?

4. Creativiteit
Gras groeit! Wel eens stilgestaan bij de prachtige kleuren van een vlinder? Besef je dat de gedachte: “Ik wil mijn hand bewegen” een mechanische beweging in gang zet. Fascinerend toch, hoe een wondje zichzelf geneest! Het leven is een mysterie dat ons verstand te boven gaat. Maar dat het creatief is, is een feit. Zou deze mysterieuze creativiteit door ons heen stromen? Zouden we met veel drukke gedachten en emoties zoals woede, jaloezie en wantrouwen deze creatieve stroom blokkeren? Zou innerlijke stilte een belangrijke voorwaarde zijn om deze creatieve energie te laten stromen?

5. Organiserend vermogen
In ons lichaam worden tegelijkertijd miljarden prikkels verzonden en ontvangen om ons als mens te laten functioneren. Dit alles gebeurt volledig automatisch. Hier is een intelligentie aan het werk die op geen enkele manier begrepen kan worden. Het is net als water, als je water vast wilt pakken dan glipt het uit je handen. Water ervaren we door zijn stroming of doordat we ons er in onderdompelen. Bewustzijn is als water, we kunnen het niet vastpakken, we kunnen we er geen mentaal label opplakken, maar we kunnen het wel ervaren. Water is het krachtigst als het stroomt. Zouden wij het krachtigst zijn als we de universele energie vrij door ons heen laten stromen?

6. Wederzijdse afhankelijkheid
Kun je raden wat er met de aarde zou gebeuren als de zon een week niet zou schijnen? Wat als we morgen zonder water komen te zitten. Het leven is een ecosysteem dat van elkaar afhankelijk is. Als de juiste elementen bij elkaar komen wordt leven mogelijk. Groei wordt mogelijk door de juiste voeding en verzorging. Wetenschappers die de menselijke celstructuur bestudeerd hebben, ontdekten dat de meeste cellen in ons lichaam de taak hebben om andere cellen te helpen. Een paar minuten zonder zuurstof en ons lichaam functioneert niet meer. Als wij ieder mens als een individuele cel zouden zien, zou het hoogste doel van de natuur dan zijn om andere mensen te helpen, te ondersteunen en te inspireren? Zou dit overeenstemmen met de diepste waarde van het leven? Zouden we veel voldoening ervaren wanneer wij onze unieke talenten voortdurend ontwikkelen en in dienst stellen van mens en wereld?

7. Eenheid
Het leven ontstaat uit het niets en keert terug naar het niets. Anders gezegd, het leven ontstaat uit het alles en keert terug naar het alles. Alles ontstaat uit één en dezelfde bron en alles keert uiteindelijk terug naar deze bron. Zouden we daarom allemaal op een diep niveau met elkaar verbonden zijn? Zou daarom geweld of haat tegen een ander, ook geweld en haat tegen jezelf zijn? Zou liefde voor onszelf, onze naasten en voor de natuur het ultieme gevoel van verbondenheid zijn?

8. Vrijheid
Heb je wel eens een bloem zien groeien op een onmogelijke plaats? Heb je al diverse keren onkruid verwijderd en blijft het maar terug komen? De natuur creëert er rustig op los. Het lijkt erop alsof ze geen beperkingen kent en gewoon realiseert wat zij wil realiseren? Geen uitdaging is haar te groot! Heeft het leven jouw een keurslijf opgelegd — de maatschappij — of jij jezelf? Werkt dit verstikkend voor je? Wat doet dit met jouw creativiteit en spontaniteit? Heb jij de vrijheid om te kiezen? Wat betekent vrijheid voor jou? Zou spontaan leven het ultieme gevoel van vrijheid en geluk zijn?

9. Uniekheid
Alles in de natuur is uniek, geen twee mensen zijn hetzelfde. Elke cel heeft zijn eigen blauwdruk, met bijbehorende intelligentie. Uit een zaadje van een appelboom groeit geen perenboom. Dit weten zit al in het zaadje. Net zoals in het zaadje, zit er in jou ook een blauwdruk. Als ieder mens uniek is, heeft vergelijken dan nog zin? Zou het leven deze uniekheid willen uitdrukken? Zou de natuur met ons communiceren via ons hart, de plaats van onze intuïtie? Wijzen passie en inspiratie ons de weg?

“De enige zekerheid is onzekerheid. De enige constante is verandering. De ene vraag die overblijft: Hoe ga jij hiermee om?”

Zijn bovenstaande natuurprincipes herkenbaar voor je? Als we deze principes niet respecteren, dan maken we het onszelf heel erg moeilijk. We functioneren dan verre van optimaal. Respecteer de principes van de natuur!

Over Ronnie

Ronnie Couwenberg coacht en traint ondernemers, topsporters en professionals die het beste uit zichzelf willen. Hij helpt hen bij: identiteitsontwikkeling, het toepassen van effectieve mindset strategieën en bij het creëren van teamculturen waarin optimaal presteren centraal staat. Ronnie verzorgt ook workshops die helpen bij het bevrijden van potentieel en het verleggen van grenzen. 

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.