• #20 Drie problemen die je vooruitgang blokkeren en hoe deze op te lossen

  Door Ronnie Couwenberg op 8 oktober 2018

  #20 Drie problemen die je vooruitgang blokkeren en hoe deze op te lossen

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Blokkades

Loop je wel eens vast? Vast wel. Dat maken wij van tijd tot tijd allemaal wel eens mee. Maar hoe overwin je nu de uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt? Allereerst gaat het erom dat je onderzoekt waar je precies vastloopt. Het wordt makkelijker zoeken naar een oplossing als je weet waar je vastloopt. Wat ik geleerd heb vanuit mijn eigen ervaring en wat ik zie bij de mensen die ik coach is dat er drie hoofdzaken zijn die je vooruitgang blokkeren:

 1. Het ontbreekt je aan focus en commitment
  Er is geen absolute duidelijkheid over de richting die je op wilt en het innerlijke vuur is afwezig.
 2. Je gebruikt de verkeerde strategie
  Een spijker met een schroevendraaier in de muur willen slaan werkt niet, ongeacht hoe groot je doorzettingsvermogen ook is.
 3. Je ervaart geen innerlijke zekerheid
  Twijfel en onzekerheid domineren je geest. Dit veroorzaakt veel onrust in je en weerhoudt je om stappen voorwaarts te maken.

Wil je gecoacht worden of heb
je vragen over coaching?

Wil je investeren in jezelf op
topsportniveau?

“Er zullen blokkades zijn terwijl je iets probeert te bereiken. Ik had ze; iedereen heeft ze. Maar obstakels hoeven je niet te stoppen. Als je tegen een muur aanloopt, draai je dan niet om en geef het op. Zoek uit hoe je de muur beklimt, er doorheen gaat, of eromheen werkt.” — Michael Jordan

Oplossingen

 1. Heb je een idee waar je vastloopt? Begin eerst met het onderzoeken van je focus en je commitment. Zie focus als de richting waar je jouw energie naar toe wilt sturen en zie commitment als de kracht van je energie. Prestaties verbeteren gaan hand in hand met het overwinnen van weerstand. Des te groter de uitdaging des te meer weerstand er overwonnen moet worden. Commitment is de energie die je de noodzakelijke drive geeft om door te zetten. Blog #13 Focus op waar je naartoe wilt gaat je helpen om je focus scherp te stellen en te onderzoeken wat echt belangrijk voor je is.

 2. Als je gefocust bent en je voelt dat er een innerlijke vuur aanwezig is om de uitdaging te overwinnen dan gaat het om het toepassen van de juiste strategie. Soms kom je er alleen achter wat de juiste strategie is door actie te ondernemen en het proces voortdurend bij te sturen. Vaak werkt het ook om te leren van een rolmodel. Dit kan je gigantisch veel tijd besparen in het zoeken naar de juiste strategie. In blog #17 Leer van rolmodellen geef ik diverse voorbeelden hoe rolmodellen je leerproces helpen te versnellen. 

 3. Als je gefocust bent en je hebt de ‘juiste’ strategieën beschikbaar en je realiseert dan nog steeds geen doorbraak dan zit er ergens waarschijnlijk een innerlijk conflict. Je verlangens en overtuigingen liggen niet in lijn. Je ervaart geen staat van absolute zekerheid en dit weerhoudt je ervan om door te breken naar het volgende niveau. In het vakblad De Voetbaltrainer is een interview van me gepubliceerd: Principes voor de ontwikkeling van een trainer-coach. Hierin licht ik het zelf ontwikkelde model ‘De piramide van zelfvertrouwen’ toe. Dit model verschaft  inzichten hoe je tot een staat van absolute innerlijke zekerheid komt.

 4. Soms lukt het niet om zelf een bepaalde uitdaging te overwinnen. Je hebt dan hulp nodig om zaken in het juiste perspectief te plaatsen en je bewust te worden van je blinde vlekken. Vaak zie ik ook dat mensen tijd willen besparen en laten zich vanwege deze reden door mij coachen om zodoende sneller een uitdaging te overwinnen. Ik fungeer dan als klankbord, vertrouwenspartner en help ze met het implementeren van een strategisch actieplan.

Wil je gecoacht worden of heb
je vragen over coaching?

Wil je investeren in jezelf op
topsportniveau?

Uitdagingen overwinnen

Prestaties verbeteren gaat hand in hand met het overwinnen van weerstand. Des te groter de uitdaging des te meer weerstand er overwonnen moet worden. Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het kunnen. Dus waar je ook mee bezig bent, hoe groot je uitdaging ook is en hoeveel weerstand je momenteel ook ervaart, geef niet op! Blijf gefocust, rust op tijd uit, reflecteer, werk samen met toppers en blijf kleine stapjes voorwaarts maken. Dit is hoe uitdagingen overwonnen worden en creaties tot leven komen.

Over Ronnie

Ronnie Couwenberg coacht en traint ondernemers, topsporters en professionals die het beste uit zichzelf willen. Hij helpt hen bij: identiteitsontwikkeling, het toepassen van effectieve mindset strategieën en bij het creëren van teamculturen waarin optimaal presteren centraal staat. Ronnie verzorgt ook workshops die helpen bij het bevrijden van potentieel en het verleggen van grenzen. 

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.