• #17 Leer van rolmodellen

    Door Ronnie Couwenberg op 10 mei 2018

    Leer van rolmodellen

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Effectieve strategie

Focus en commitment zijn basisvoorwaarden om ambities te realiseren en het beste uit jezelf te halen. Daarnaast is het belangrijk om een effectieve strategie toe te passen. Als ik met een schroevendraaier een spijker in de muur wil slaan, dan gebruik ik de verkeerde strategie. Het maakt niet uit hoe positief je bent of hoe groot je doorzettingsvermogen is: de verkeerde strategie helpt je niet verder. Door het bestuderen van rolmodellen kunnen we snel een effectieve strategie leren. Zij zijn een expert in hun vakgebied en weten wat wel en wat niet werkt. De leraar op de basisschool die ons leert schrijven, de jeugdvoetbal trainer die ons bepaalde vaardigheden leert en de ervaren hartchirurg die een dokter in opleiding begeleidt. Leren van rolmodellen versnelt ons ontwikkelingsproces, soms zelfs met vele jaren.

Robin van Persie leerde van Dennis Bergkamp

Een mooi voorbeeld van leren van een rolmodel is hoe Robin van Persie leerde van Dennis Bergkamp in zijn tijd bij Arsenal. In 2011 hield Henk Spaan voor zijn programma ‘Heilig Gras’ een interview met Robin van Persie. Van Persie speelde toentertijd bij Arsenal samen met de voormalig Nederlandse topvoetballer Dennis Bergkamp. Spaan stelt in dit interview de vraag hoe belangrijk Bergkamp voor zijn ontwikkeling is geweest, waarop Van Persie antwoordt:

“Ik heb zo veel van hem geleerd, hij is zo belangrijk voor mijn ontwikkeling geweest. De manier waarop hij trainde, hoe hij zich gedroeg, hoe hij zichzelf presenteerde, alles klopte aan die man. Er was een moment dat ik vanuit de jacuzzi naar een training van Dennis aan het kijken was. Hij kwam net terug van een blessure en was aan het trainen met twee jonge voetballers en de fitnesstrainer. Ze deden een pass- en trapoefening van ruim 45 minuten en tijdens die oefening heeft hij geen enkele fout gemaakt, terwijl hij alles op volle kracht uitvoerde. Honderd procent inzet, keihard inspelen, aannemen en weer door spelen of direct kaatsen, ik vond dat zo mooi. Het was een vorm van kunst wat hij daar liet zien. Omdat ik al lang in de jacuzzi zat, kreeg ik rimpelige vingers van het water, maar ik bleef naar zijn training kijken. Ik zat te wachten op het moment dat hij een fout ging maken, maar die fout kwam niet! Dat was voor mij de bevestiging: deze man is bijzonder. Het zien met welke gedrevenheid en focus hij de oefening deed, gaf mij de antwoorden waarnaar ik op zoek was. Ik dacht bij mezelf: ik kan ook goed passen en ik kan ook goed voetballen, maar om het niveau te bereiken dat Bergkamp hier laat zien, daarvoor moet ik nog een hele grote stap maken. Op dat moment kwam het besef bij me: als ik echt goed wil worden, dan moet ik dat ook kunnen. Vanaf dat moment ben ik elke oefening met honderd procent concentratie gaan uitvoeren. Elke pass oefening, elk positiespel, iedere oefening die ik deed, deed ik maximaal. Ik wilde namelijk net zo goed worden als Bergkamp. Dat ene moment, de manier waarop ik Bergkamp zag trainen, veranderde alles voor me.”

Verantwoordelijkheid

Jij en ik zijn verantwoordelijk voor onze persoonlijke ontwikkeling en voor datgene wat we willen creëren in het leven. Dit betekent dat we ook verantwoordelijk zijn voor het in contact komen met onze rolmodellen. Als je nu een uur zou kunnen doorbrengen met jouw ‘rolmodel’ wat zou dit dan doen met je ontwikkeling? Begin 2014 zocht ik contact met Toon Gerbrands, voormalig directeur van AZ en tegenwoordig actief als directeur bij PSV Eindhoven. Ik liep met vragen rond over leiderschap, prestatiecultuur en over het schrijven van een boek. Gerbrands had echter al een aantal boeken geschreven en was werkzaam in de top van het voetbal waardoor ik hem beschouwde en nog steeds zie als een rolmodel waar ik veel van kan leren. Ik heb een instelling van gewoon doen en dan zien we wel wat het antwoord is. Dus ik achterhaalde het e-mailadres van Gerbrands en mailde mijn hulpvraag en ambitie waarin ik de vraag stelde of hij een keer tijd voor mij vrij wilde maken. Binnen een half uur kreeg ik een mailtje terug: “Prima, zullen we een datum prikken?” Een maand later reisde ik af naar het AZ stadion voor een persoonlijke afspraak met Gerbrands. Ik stelde vragen en Gerbrands stelde wedervragen die me aan het denken zette. Dit gesprek leverde inspiratie en vele nieuwe inzichten op en heeft mijn persoonlijke ontwikkeling een boost gegeven.

‘Succesvol veranderingen doorvoeren en je groeiproces versnellen gebeurt door te leren van de allerbesten binnen jouw werkveld’

Van wie wil jij leren?

Wat je ook doet en in welk werkveld je ook werkzaam bent, op dit moment zijn er al mensen die erg goed zijn in wat jij aan het doen bent. Succesvol veranderingen doorvoeren en je groeiproces versnellen gebeurt door te leren van de allerbesten binnen jouw werkveld. Als je met iedereen in contact zou kunnen komen waarvan je dat wilt; wie zou je dan benaderen? Wat zou je van hem of haar willen leren? Door hier nu over na te denken zet je direct een proces in gang waardoor je op zoek gaat naar antwoorden.

Veel mensen denken dat rolmodellen onbereikbaar zijn en misschien zijn ze dat ook wel voor een persoonlijk gesprek, maar er zijn nog vele andere manieren om van ze te leren. Door boeken van ze te lezen, YouTube filmpjes te bekijken, deel te nemen aan trainingen en workshops. Noem het maar op. Vergeet niet dat de absolute toppers in elk werkveld een lerende mindset hebben. Zij zijn zo goed in datgene wat ze doen, omdat ze altijd willen leren. Dus als zij het gevoel hebben dat je een drive hebt en het allerbeste uit jezelf wilt halen, dan maken ze tijd voor je vrij. Waarom? Omdat anderen ook tijd vrij hebben gemaakt om hen te helpen. Drive, focus, commitment en een leergierige mindset opent deuren en versnelt je leerproces keer honderd.

Voorbereiding

Als je morgen een afspraak met je rolmodel zou hebben, ben je dan optimaal voorbereid? Heb je dan exact helder wat je gaat vragen? Door hier nu over na te denken zet je direct een ontwikkelingsproces in gang. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Van welk rolmodel zou je nu willen leren?
  2. Waarom inspireert dit rolmodel je?
  3. Wat wil je van je rolmodel leren?
  4. Welke vijf vragen zou je aan je rolmodel willen stellen?
  5. Welke actie ga je ondernemen om van je rolmodel te leren?

Eigen identiteit
Hoe belangrijk het ook is om te leren van rolmodellen, het is essentieel om je eigen sausje toe te voegen ‘oftewel’ jouw persoonlijke identiteit te integreren met de strategie die je kiest. Het laatste wat je wilt is een copycat zijn en alleen maar datgene doen wat anderen zeggen. Het is belangrijk dat je onderzoekt of een strategie ook echt werkt voor je. Experimenteer en schaaf de strategie vervolgens net zolang bij zodat het volledig resoneert met jouw waarheid. Dan wordt het iets authentieks en draagt datgene wat je doet werkelijk kwaliteit in zich. En dan komt er een moment dat mensen jou om advies gaan vragen omdat ze je zien als een rolmodel waarvan ze willen leren.

Over Ronnie

Ronnie Couwenberg coacht en traint ondernemers, topsporters en professionals die het beste uit zichzelf willen. Hij helpt hen bij: identiteitsontwikkeling, het toepassen van effectieve mindset strategieën en bij het creëren van teamculturen waarin optimaal presteren centraal staat. Ronnie verzorgt ook workshops die helpen bij het bevrijden van potentieel en het verleggen van grenzen. 

Ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.